Možná znáte můj oblíbený recept na perník, do kterého schovávám cuketu, jogurt a chia semínka. Jelikož je to ozkoušený a rychlý recept, přidávám sem i jeho podzimní verzi s dýní.
Ingredience
- 300 g dýně (může být hokkaido i oloupaná máslová, váha po očištění)
- 90 g rostlinného oleje (já používám kvalitní řepkový nebo olivový)
- 100 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 120 g třtinového cukru
- 170 g hladké špaldové mouky
- 30 g holandského kakaa
- 30 g chia semínek
- 1 lžíce skořice
- 1 prášek do perníku
- špetka soli
- olej na vymazání a kokos na vysypání formy
Na dokončení
- 100 g chuťově výrazné marmelády – nám chutná s višňovou, rybízovou anebo domácí meruňkovou marmeládou
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 30 g másla
- 30 g strouhaného kokosu
Postup
- Suroviny z lednice vyndám hodinu před začátkem přípravy těsta ven na kuchyňskou linku.
- Začnu předehřívat troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev). Formu vymažu olejem a vysypu kokosem. Dýni nastrouhám na jemném struhadle. Hokkaido dýni strouhám i se slupkou, máslovou oloupu a teprve pak nastrouhám.
- Ve větší míse ruční metlou smíchám jogurt, olej, vejce a cukr.
- Přisypu mouku, kakao, chia semínka, skořici, skořici, prášek do perníku a špetku soli. Vymíchám hladké těsto.
- Těsto přeliju do formy, uhladím a peču cca 45 minut. Před vyndáním z trouby zkusím propečenost perníku vpichem špejle. Pokud je špejle po vytažení suchá, perník je upečený. Perník nechám zchladnout.
- Po vychladnutí potřu marmeládou a přeliju čokoládou, kterou jsem rozpustila s máslem. Posypu kokosem. Nechám zatuhnout v lednici.
Doba přípravy
15 minut
Pečení
45 minut
Forma na pečení
Obdélníková forma o velikosti 15 × 22 cm