Možná znáte můj oblíbený recept na perník, do kterého schovávám cuketu, jogurt a chia semínka. Jelikož je to ozkoušený a rychlý recept, přidávám sem i jeho podzimní verzi s dýní.


Ingredience

  • 300 g dýně (může být hokkaido i oloupaná máslová, váha po očištění)
  • 90 g rostlinného oleje (já používám kvalitní řepkový nebo olivový)
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 30 g holandského kakaa
  • 30 g chia semínek
  • 1 lžíce skořice
  • 1 prášek do perníku
  • špetka soli
  • olej na vymazání a kokos na vysypání formy

Na dokončení

  • 100 g chuťově výrazné marmelády – nám chutná s višňovou, rybízovou anebo domácí meruňkovou marmeládou
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 30 g másla
  • 30 g strouhaného kokosu

Postup

  1. Suroviny z lednice vyndám hodinu před začátkem přípravy těsta ven na kuchyňskou linku.
  2. Začnu předehřívat troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev). Formu vymažu olejem a vysypu kokosem. Dýni nastrouhám na jemném struhadle. Hokkaido dýni strouhám i se slupkou, máslovou oloupu a teprve pak nastrouhám.
  3. Ve větší míse ruční metlou smíchám jogurt, olej, vejce a cukr.
  4. Přisypu mouku, kakao, chia semínka, skořici, skořici, prášek do perníku a špetku soli. Vymíchám hladké těsto.
  5. Těsto přeliju do formy, uhladím a peču cca 45 minut. Před vyndáním z trouby zkusím propečenost perníku vpichem špejle. Pokud je špejle po vytažení suchá, perník je upečený. Perník nechám zchladnout.
  6. Po vychladnutí potřu marmeládou a přeliju čokoládou, kterou jsem rozpustila s máslem. Posypu kokosem. Nechám zatuhnout v lednici.

Doba přípravy
15 minut

Pečení
45 minut

Forma na pečení
Obdélníková forma o velikosti 15 × 22 cm