Omeleta nemusí být jen k snídani. Pokud ji doplníte o dostatek zeleniny a sýra, dostanete skvělou večeři na způsob španělské tortilly. Ta se tradičně připravuje z brambor, cibule a vajec, já sáhla po mrkvi, hrášku a parmazánu.


Ingredience

  • 25 g másla
  • 3 větší mrkve o celkové váze cca 350 g (váha před očištěním)
  • 6 vajec
  • 50 g parmazánu
  • sůl
  • 200 g mraženého hrášku

Postup

  1. Do pánve vhodím rozehřát máslo.
  2. Mezitím si očistím a nakrájím mrkve. Já je nejraději rozpůlím podélně a poté je krájím na šikmá půlkolečka.
  3. Mrkev na pánvi za občasného zamíchání restuju cca 10 minut. Výkon sporáku mám na ¾.
  4. V průběhu restování si připravím vejce. Rozklepnu je do misky. Vidličkou prošlehám.
  5. Přidám k nim najemno nastrouhaný parmazán. Prošlehám.
  6. Mrkev osolím a rozprostřu ji po celé pánvi. 
  7. Vejce naliju do pánve. Pánví zakroužím, aby se vejce rozlila po celé ploše.
  8. Povrch vajec posypu hráškem.
  9. Ztlumím výkon sporáku na ½. Přiklopím poklicí a nechám omeletu „vařit“ cca 15 minut. 

🍽️ Počet porcí: 3–4
🍳 Velikost pánve: 26–28 cm
Doba přípravy: 35 minut
🌿 Jídlo je vegetariánské, bezlepkové a bezlaktózové v případě vynechání parmazánu. 
Tipy na obměny: Místo mrkve můžete sáhnout po nakrájených batátech nebo bramborách. Vaječný základ můžete obohatit o čerstvé nasekané bylinky. 
👧🏻 Moje doporučení pro děti: Omeleta je vhodná pro nejmenší děti (od 6 měsíců) po zavedení alergenů. Množství soli upravte dle svých zvyklostí a věku dítěte. Parmazán můžete zcela vynechat. Při servírování dbejte na správnou prezentaci surovin jako je hrášek nebo kousky mrkve. Pro detailnější informace ohledně servírování potravin doporučuju sledovat Radku z Jíme společně nebo u Míšu @minispajz a zahraniční stránku Solid Starts.
🫙 Suroviny ze zásob: mrkev, hrášek, parmazán, vejce
💰 Cena: 30 Kč na porci

Další recepty ze záchranné desítky najdete tady.