Crumble je jeden z mých nejoblíbenějších koláčů. Důvodů je hned několik – nemá těsto, zato má hodně náplně a drobenky. Je připravený za chvíli a při jeho přípravě ani neumažu moc nádobí. Můžu ho mít k snídani, k svačině nebo jako dezert po večeři a vždy je skvělý. 


Ingredience

  • 700–800 švestek nebo blum (váha před očištěním)

Maková drobenka

  • 100 g másla
  • 65 g třtinového cukru
  • 100 g ovesných vloček
  • 65 g nemletého máku
  • 1 lžičku skořice

Postup

  1. Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů (horní a spodní ohřev).
  2. Švestky omyju, rozkrojím, vyndám pecku a nakrájím na menší měsíčky. Přendám je koláčové formy.
  3. Všechny suroviny na drobenku odvážím a dám do nožového mixéru. Několika pulzy mixuju, než se suroviny propojí.
  4. Makovou drobenku nasypu na švestky a rozprostřu.
  5. Dám péct na 40 až 50 minut.
  6. Ihned podávám. 

Doba přípravy
15 minut + pečení

Velikost formy
Koláčová forma o velikosti 24 cm

Recept je vegetariánský.
Vločky můžete použít bezlepkové.

Máslo můžete nahradit za ořechové máslo a crumble bude i bezlaktózový a veganský.

Tipy na obměny
Místo švestek sáhněte po jablkách, hruškách, broskvích, meruňkách, lesních plodech. Pokud nechcete používat mák, tak místo něj dejte stejné množství vloček.