V létě asi nikdo z nás nemá chuť trávit dlouhý čas v kuchyni, proto jsem vymyslela tento hummus, který obsahuje zralá rajčata, jež jsou aktuálně plná chuti, a taky červenou čočku, která je oproti jiným luštěninám uvařená do pár minut.


Ingredience

  • 250 g zralých rajčat (cherry nebo normální)
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • sůl
  • 200 g červené čočky (váha v suchém stavu)
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • šťávu z ½ citronu
  • 4–5 lžic tahini
  • trochu ledové vody nebo 2 kostky ledu

Postup

  1. Začnou přípravou pečených rajčat – rajčata omyju, osuším a nakrájím na větší kousky. Pokud mám cherry, tak je jen rozpůlím. Přendám je do menší zapékací misky, přidám neoloupané stroužky česneku, ochutím olivovým olejem a solí. 
  2. Zapnu troubu na 190 °C na horkovzduch. Rajčata dám péct na 35 minut. Troubu není potřeba předehřívat. Po upečení nechám rajčata zchladnout. 
  3. Čočku nasypu do menšího hrnce, zaliju vodou, lehce osolím a uvařím čočku doměkka. Bude stačit kolem 10 minut. Přebytečnou vodu scedím a čočku nechám zchladnout. 
  4. Vezmu si k ruce nožový mixér. Dám do něj zchladlou čočku i rajčata (včetně oleje a česneků, ze kterých jen odstraním slupku). Ochutím římským kmínem, citronem a tahini. Přidám také trochu ledové vody nebo kostku ledu. 
  5. Rozmixuju dohladka. Podle konzistence přidám ledovou vodu nebo led a podle potřeby ještě doladím solí.
  6. Podávám s oblíbenou zeleninou a pečivem.

Doba přípravy
15 minut + vaření čočky a pečení rajčat

Počet porcí
4–6

Recept je veganský, bezlepkový, bezlaktózový a skvělý. 

Tipy na obměny

Místo rajčat upečte do hummusu papriky, v zimě nebo na jaře skvěle poslouží kořenová zelenina jako je mrkev nebo řepa. Tu bude potřeba péct delší dobu.