Elegantní způsob, jak zpracovat cukety, kterých bude za chvíli nadbytek, co myslíte? 


Ingredience

Cuketový chlebíček

  • 200 g cukety (cca 1 menší cuketa)
  • ¼ lžičky soli
  • 100 g rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 70 g bílého jogurtu
  • 120 g třtinového cukru
  • 175 g hladké špaldové mouky
  • 35 g holandského kakaa
  • 10 g kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • olej ve spreji nebo máslo na vymazání formy a dětská krupička nebo hrubá mouka na vysypání formy

Tvarohový krém

  • 70 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Zdobení

  • hrst nasekaných pistácií
  • pár kakaových bobů
  • pár kousků lyofilizovaných jahod nebo malin

Postup

  1. Všechny suroviny z lednice vyndám hodinu před tím, než začnu péct. 
  2. Cuketu omyju, odříznu konce a i se slupkou nastrouhám nahrubo. Nastrouhanou cuketu přendám do sítka, posolím a lehce rukou pomačkám. Nechám alespoň 15 minut cuketu „se vypotit“. 
  3. Formu na chlebíček si vymažu olejem/máslem a vysypu dětskou krupičkou / hrubou moukou.
  4. Začnu předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  5. Do velké mísy rozklepnu vejce, odvážím olej, bílý jogurt a cukr. Promíchám ruční metlou. 
  6. Vodu, kterou cuketa pustila, vyliju a ještě z ní vymačkám trochu vodu – není třeba, aby byla zcela „vysušená“.
  7. Cuketu vmíchám do základu na těsto.
  8. Přisypu mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Metlou promíchám. 
  9. Na závěr vmíchám nahrubo nasekanou čokoládu. 
  10. Těsto přendám do formy, uhladím a dám péct na cca 55 minut. Před vyndáním z trouby vyzkouším upečenost vpichem špejle. Pokud je po vytažení z chlebíčku suchá, může jít ven z trouby. Nechám vychladnout na mřížce. 

Tvarohový krém

  1. Změklé máslo vyšlehám s cukrem do světlého krému – nejlépe to jde pomocí balonové metly v kuchyňském robotu. 
  2. Poté zašlehám tvaroh a citronovou šťávu. Výsledný krém je hladký a bez hrudek.

Dokončení

  1. Krém navrstvím na chlebíček a dozdobím sekanými ořechy, kakaovými boby a lyofilizovanými jahodami. 

Velikost chlebíčkové formy
1,4 l

Doba přípravy 
30 minut + pečení + čas na zchladnutí 

Tip
Těsto rozdělte na 8–9 muffinů a pečte je cca 28–30 minut.