Basque burnt cheesecake jsem zkoušela poprvé loni. Bavil mě chutí, krémovou texturou i snadnou přípravou. Letos jsme mu znovu propadli v únoru, kdy jsme byli v Malaze. Věřím, že ať už se rozhodnete pro moji voňavou variantu nebo klasickou verzi receptu, budete nadšeni. 


Ingredience

  • 750 g žervé
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g cukru (bílého nebo světlého třtinového)
  • 4 vejce
  • 7 hřebíčků
  • 1 pomeranč (ideálně v bio kvalitě)
  • 40 g hladké mouky
  • špetku soli

Postup

  1. Všechny suroviny vyndám z lednice hodinu před začátkem přípravy těsta.
  2. Formu na dort vyložím pečicím papírem. Doporučuju papír zmuchlat a dát dvě vrstvy.
  3. Začnu předehřívat troubu na 220 stupňů (horní a spodní ohřev).
  4. Hřebíček nadrtím najemno v hmoždíři.
  5. Do velké mísy odvážím žervé, smetanu, cukr. Přidám vejce. 
  6. Z pomeranče nastrouhám nastrouhám oranžovou část kůry. Přidám k žervé. Z pomeranče vymačkám šťávu a také ji přidám k žervé.
  7. Na závěr přisypu mouku a špetku soli.
  8. Důkladně vymíchám hladké těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balonové metly. 
  9. Výsledné těsto je tekuté. Přeliju jej do vyložené formy. Velké bubliny propíchám nožem a případně formou několikrát opatrně bouchnu o kuchyňskou linku.
  10. Dám péct na 30 minut.
  11. Poté přepnu na zapékání pod grilem a peču ještě cca 7 minut. Raději cheesecake hlídám, abych povrch nespálila.
  12. Upečený dort je stále ještě lehce tekutý.
  13. Nechám jej vychladnout a poté jej dám na několik hodin do lednice.
  14. Krájím až druhý den.

Doba přípravy
15 minut + pečení + vychlazení po upečení

Velikost formy
20 cm

Tipy na obměny
Pokud nemáte chuť na kombinaci pomeranče a hřebíčku, jednoduše je vynechte. Cheesecake ochuťte zrníčky z vanilkového lusku a místo šťávy z pomeranče přidejte 50 ml smetany navíc.