Basque burnt cheesecake jsem zkoušela poprvé loni. Bavil mě chutí, krémovou texturou i snadnou přípravou. Letos jsme mu znovu propadli v únoru, kdy jsme byli v Malaze. Věřím, že ať už se rozhodnete pro moji voňavou variantu nebo klasickou verzi receptu, budete nadšeni.
Ingredience
- 750 g žervé
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 g cukru (bílého nebo světlého třtinového)
- 4 vejce
- 7 hřebíčků
- 1 pomeranč (ideálně v bio kvalitě)
- 40 g hladké mouky
- špetku soli
Postup
- Všechny suroviny vyndám z lednice hodinu před začátkem přípravy těsta.
- Formu na dort vyložím pečicím papírem. Doporučuju papír zmuchlat a dát dvě vrstvy.
- Začnu předehřívat troubu na 220 stupňů (horní a spodní ohřev).
- Hřebíček nadrtím najemno v hmoždíři.
- Do velké mísy odvážím žervé, smetanu, cukr. Přidám vejce.
- Z pomeranče nastrouhám nastrouhám oranžovou část kůry. Přidám k žervé. Z pomeranče vymačkám šťávu a také ji přidám k žervé.
- Na závěr přisypu mouku a špetku soli.
- Důkladně vymíchám hladké těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balonové metly.
- Výsledné těsto je tekuté. Přeliju jej do vyložené formy. Velké bubliny propíchám nožem a případně formou několikrát opatrně bouchnu o kuchyňskou linku.
- Dám péct na 30 minut.
- Poté přepnu na zapékání pod grilem a peču ještě cca 7 minut. Raději cheesecake hlídám, abych povrch nespálila.
- Upečený dort je stále ještě lehce tekutý.
- Nechám jej vychladnout a poté jej dám na několik hodin do lednice.
- Krájím až druhý den.
Doba přípravy
15 minut + pečení + vychlazení po upečení
Velikost formy
20 cm
Tipy na obměny
Pokud nemáte chuť na kombinaci pomeranče a hřebíčku, jednoduše je vynechte. Cheesecake ochuťte zrníčky z vanilkového lusku a místo šťávy z pomeranče přidejte 50 ml smetany navíc.