Věděli jste, že Česko patří mezi největší pěstitele máku na světě? Mák je podle mě báječnou surovinou, která se hodí nejen do klasických kynutých buchet. Mák je skvělým zdrojem vápníku, proto není od věci jej zařazovat do jídelníčku pravidelně. Mé nadšení si získal především nemletý český mák od znojemské společnosti AGRO-EL. Jejich mák je křupavý a sladký, což u dovozových maků nemusí být jisté. Miluju, jak mák v chlebíčku křupe uvnitř, ale i na povrchu.
Co potřebuju?
- 75 g másla
- 120 g nemletého máku AGRO-EL (90 g do těsta a 30 g na vysypaní formy)
- 250 g švestek (cca 6 švestek)
- 180 ml kefíru
- 2 vejce
- 130 g třtinového cukru
- 200 g hladké špaldové mouky
- 8 g prášku do pečiva
- sůl
- olej ve spreji nebo kousek másla na vymazání formy
Jak postupuju?
- Všechny suroviny z lednice vyndám na linku alespoň hodinu před začátkem pečení.
- Rozehřeju máslo a nechám jej zchladnout.
- Formu na chlebíček vystříkám olejem nebo vymažu máslem. Formu vysypu 30 g máku.
- Připravím švestky. Švestky vypeckuju a nakrájím na osminky. Dám stranou.
- Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Do velké mísy naliju kefír, přidám vejce, máslo, cukr a také mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Metlou promíchám. Není třeba míchat dlouho, stačí, aby se suroviny spojily.
- Polovinu těsta naliju do formy.
- Posypu nakrájenými švestkami. Snažím se, aby se švestky nedotýkaly formy – mohly by se připéct a chlebíček by se hůř vyklápěl.
- Zaliju zbylým těstem. Uhladím.
- Peču 45–50 minut.
- Před vyndáním z trouby otestuju, jestli je chlebíček upečený a vpíchnu do něj špejli. Pokud je špejle čistá, chlebíček je hotový.
- Nechám jej chvíli zchladnout a poté vyklopím. Krájím ideálně až zcela vychladlý.
Velikost formy
1,4 l
Doba přípravy
15 minut
Pečení
50 minut při 180 stupních
Recept jsem připravila v milé spolupráci s českou firmou AGRO-EL.