Hravé pečivo, které vám bude chutnat jen tak k snídani, k svačině nebo třeba k oblíbené krémové polévce, stylově se nabízí dýňový krém. Šneci jsou připravené z měkoučkého kynutého těsta a jsou plněné perfektně vychuceným dýňovým pestem, parmazánem a sušenými rajčaty. S měkkostí pečiva skvěle kontrastují pečená dýňová semínka


Co potřebuju?

Kvásek

  • 170 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru
  • 10 g hladké špaldové mouky

Kynuté těsto

  • 70 g másla
  • 2 vejce 
  • 280 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na vyválení těsta
  • 130 g celozrnné špaldové mouky (můžete dát jen čistě hladkou mouku)
  • 7 g soli 

Náplň


Jak postupuju?

Kvásek

  1. Lehce ohřeju mléko. Jen tak, abych v něm udržela prst. Do mléka rozdrobím droždí, přidám cukr a mouku. 
  2. Nádobu s kváskem zakryju talířkem nebo utěrkou. Nechám vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.

Kynuté těsto

  1. Rozpustím si máslo a nechám jej zchladnout.
  2. Do velké mísy odvážím mouku a sůl. Přidám 1 vejce a 1 žloutek (bílek nechám na potření). Vliju vzešlý kvásek.
  3. Zadělám těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák. Trvá to asi 5 minut.
  4. Poté postupně za stálého hnětení přilévám máslo. Zapracovávám dalších 5 minut.
  5. Výsledné těsto je hladké, pružné a nelepí se. 
  6. Mísu zakryju utěrkou a nechám těsto cca 1 hodinu kynout. Těsto zdvojnásobí objem.
  7. Až těsto vykyne, pracovní plochu popráším moukou a těsto vyválím na obdélník o rozměrech 45 × 35 cm.

Náplň

  1. Začnu si předehřívat troubu na 175 stupňů. Pekáček vyložím pečicím papírem.
  2. Vyválený plát potřu dýňovým pestem. Nechám cca centimetrové okraje. 
  3. Poté přidám nastrouhaný parmazán a pokrájená rajčata.
  4. Malou část okraje na kratší straně přehnu dovnitř. Šneky zaroluju po delší straně. 
  5. Nakrájím cca 3cm šneky a pokládám je řeznou stranou do pekáčku.
  6. Potřu zbylým bílkem a posypu dýňovými semínky.
  7. Peču cca 30 minut dozlatova.

Doba přípravy
180 minut 

Forma na pečení 
Pekáček/zapékací mísa o rozměrech 20 × 30 cm

Počet šneků
12

Recept jsem připravila v milé spolupráci s českou značkou AGRO-EL.