Znáte miso pastu? Já jí začínám přicházet na chuť, a to nejen ve slané, ale především sladké kuchyni. Miso dodá sladkým jídlům nový rozměr chuti. Slibuju, že chuti a křupavosti téhle granoly propadnete jako já.

Miso pasta je tradiční japonská surovina vyráběná nejčastěji ze sojových bobů, soli a fermentačního činidla koji. Pasta má intenzivní slanou chuť a připisuje se jí mnoho zdravotních benefitů. Kromě slané chuti dodává jídlu „plnou“ chuť.

Je mnoho druhů misa. Světlé obsahuje kromě sojových bobů ještě rýži, je fermentováno pár týdnů, je nejméně intenzivní, lehce nasládlé a perfektní do sladkého pečení. Naopak tmavé miso je fermentované několik měsíců až let a je velmi hutné, chuťově zemité a uzené. Miso pasty koupíte ve specializovaných obchodech.

Druhy semínek a ořechů berte jako inspiraci pro vás. Využít můžete i jiné oblíbené druhy. Stačí se držet poměru 1 dílu vloček a 1 dílu semínek/ořechů a výsledek bude perfektní.


Co potřebuju?

  • 350 g jemných ovesných vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g lněných semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 150 g ořechů (kombinovala jsem makadamové a kešu)
  • 150 g medu
  • 70 g kokosového oleje
  • 50 g světlého misa (shiro) – kupuju např. tady

Jak postupuju?

  1. Začnu předehřívat troubu na 175 stupňů. Velký plech vyložím pečicím papírem.
  2. Ve velkém míse smíchám vločky se semínky a ořechy (mohou zůstat v celku, já je lehce podrtím).
  3. V kastrůlku si rozehřeju med s kokosovým olejem a rozmíchám miso. Přiliju k vločkám a promíchám. Rozprostřu na plechu.
  4. Peču celkem 25 minut, v polovině pečení promíchám. Po vychladnutí přendám do dobře těsnicí nádoby.

Doba přípravy
10 minut

Pečení 
25 minut při 175 stupních