Snadné a variabilní jídlo téměr z jedné pánve. Zeleninu vyberte podle zásob lednice nebo aktuální sezóny. Místo černé čočky jsou skvělé i jiné pevnější druhy čočky jako je zelená puy (francouzské) či červené (horské) čočky.
Co potřebuju?
- 250 g černé čočky beluga nebo zelené čočky puy (mám belugu od Menu Gold)
- sůl
- 3 menší mrkve
- 1/4 bulvového celeru
- 1 stroužek česneku
- 1 malou červenou papriku
- 1 cuketu
- 20 g másla
- tymián – čerstvý nebo sušený
- 4 vejce
Jak vařím?
- Čočku propláchnu, vsypu do hrnce, zaliju vodou a lehce osolím. Vařím cca 20 minut. Po uvaření ji propláchnu a dám stranou okapat.
- Mezitím očistím zeleninu. Mrkev a celer nakrájím na drobné kostičky. Česnek na plátky. Cuketu a papriku nakrájím na větší kousky, než je kořenová zelenina.
- Na pánev vhodím rozehřát máslo, přidám kořenovou zeleninu s česnekem. Opékám asi 7 minut dozlatova na 3/4 výkonu sporáku. Poté přidám opékat ostatní zeleninu. Ochutím tymiánem a solí.
- Až je i přidaná zelenina lehce opečená, vmíchám čočku. Společně prohřeju 2–3 minuty a poté v pánvi udělám důlky na vajíčka.
- Vajíčka vklepnu do připravených důlků, pánev přikryju poklicí a vařím 5–7 minut. Po 5 min. jsou žloutky velmi tekuté, po 7 a více minutách jsou spíš už pevné.
Doba přípravy
30 minut
Počet porcí
4
Recept jsem připravila v rámci barterové spolupráce s českou firmou Menu Gold.