Snadné a variabilní jídlo téměr z jedné pánve. Zeleninu vyberte podle zásob lednice nebo aktuální sezóny. Místo černé čočky jsou skvělé i jiné pevnější druhy čočky jako je zelená puy (francouzské) či červené (horské) čočky.


Co potřebuju?

  • 250 g černé čočky beluga nebo zelené čočky puy (mám belugu od Menu Gold)
  • sůl
  • 3 menší mrkve
  • 1/4 bulvového celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malou červenou papriku
  • 1 cuketu
  • 20 g másla
  • tymián – čerstvý nebo sušený
  • 4 vejce

Jak vařím?

  1. Čočku propláchnu, vsypu do hrnce, zaliju vodou a lehce osolím. Vařím cca 20 minut. Po uvaření ji propláchnu a dám stranou okapat.
  2. Mezitím očistím zeleninu. Mrkev a celer nakrájím na drobné kostičky. Česnek na plátky. Cuketu a papriku nakrájím na větší kousky, než je kořenová zelenina. 
  3. Na pánev vhodím rozehřát máslo, přidám kořenovou zeleninu s česnekem. Opékám asi 7 minut dozlatova na 3/4 výkonu sporáku. Poté přidám opékat ostatní zeleninu. Ochutím tymiánem a solí.
  4. Až je i přidaná zelenina lehce opečená, vmíchám čočku. Společně prohřeju 2–3 minuty a poté v pánvi udělám důlky na vajíčka.
  5. Vajíčka vklepnu do připravených důlků, pánev přikryju poklicí a vařím 5–7 minut. Po 5 min. jsou žloutky velmi tekuté, po 7 a více minutách jsou spíš už pevné.

Doba přípravy
30 minut

Počet porcí
4

Recept jsem připravila v rámci barterové spolupráce s českou firmou Menu Gold.