Už dlouho jsem chtěla upéct nugátovou bábovku, ale nechtěla jsem těžkou čokoládovou dusivku. V hlavě a na jazyku jsem měla představu o vláčné bábovce chutnající po oříškách a nugátu. Což se mi povedlo 🫶.
Bábovka je krásně jemná a vláčná díky použitému kefíru a zase nugátová a oříšková díky opraženým oříškům a nugátové Mixitelle.
Co potřebuju?
- 170 g másla
- 130 g lískových ořechů – ořechy na váhu od Mixit
- 300 ml kefíru
- 2 velká vejce
- 100 g nugátové Mixitelly
- 150 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
- 200 g hladké (špaldové) mouky
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva (8 g)
- špetka soli
- olej/máslo a dětská krupička / hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr na pocukrování
Jak peču?
- Všechny suroviny vyndám z lednice hodinu před začátkem pečení. Rozehřeju si máslo a nechám jej vychladnout.
- Vymažu a vysypu si bábovkovou formu.
- Ořechy opeču nasucho na pánvi. Opékám je raději na poloviční výkon sporáku, abych je nepřipálila. Trvá to tak 5 minut.
- Ořechy vsypu do (papírové) utěrky a promnu je, aby se uvolnily slupky. Ořechy pak namelu nahrubo.
- Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů.
- Do mísy k ořechům přiliju kefír i máslo, rozklepnu vejce. Přidám také Mixitellu. Promíchám metlou.
- Přisypu zbylé sypkém suroviny. Společně už jen vymíchám hladké těsto a vliju do formy.
- Peču asi 45–50 minut. Upečenost vyzkouším vpichem špejle, pokud je po vytažení suchá, bábovka je hotová.
- Nechám 10 minut ve formě a poté opatrně vyklopím.
- Před podáváním pocukruju, krájím samozřejmě po vychladnutí 😅.
Doba přípravy
20 minut
Pečení
50 minut při 170 stupních
Forma
Bábovková forma o objemu 2,4 l. Stačí i menší.
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Od pátku 21. dubna do neděle 30. dubna můžete využít slevový kód BUCHTAVTROUBĚ na celý nákup Mixit.