Už dlouho jsem chtěla upéct nugátovou bábovku, ale nechtěla jsem těžkou čokoládovou dusivku. V hlavě a na jazyku jsem měla představu o vláčné bábovce chutnající po oříškách a nugátu. Což se mi povedlo 🫶. 

Bábovka je krásně jemná a vláčná díky použitému kefíru a zase nugátová a oříšková díky opraženým oříškům a nugátové Mixitelle


Co potřebuju?

  • 170 g másla
  • 130 g lískových ořechů – ořechy na váhu od Mixit
  • 300 ml kefíru
  • 2 velká vejce
  • 100 g nugátové Mixitelly
  • 150 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa
  • 200 g hladké (špaldové) mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva (8 g)
  • špetka soli
  • olej/máslo a dětská krupička / hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na pocukrování

Jak peču?

  1. Všechny suroviny vyndám z lednice hodinu před začátkem pečení. Rozehřeju si máslo a nechám jej vychladnout.
  2. Vymažu a vysypu si bábovkovou formu.
  3. Ořechy opeču nasucho na pánvi. Opékám je raději na poloviční výkon sporáku, abych je nepřipálila. Trvá to tak 5 minut.
  4. Ořechy vsypu do (papírové) utěrky a promnu je, aby se uvolnily slupky. Ořechy pak namelu nahrubo.
  5. Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů.
  6. Do mísy k ořechům přiliju kefír i máslo, rozklepnu vejce. Přidám také Mixitellu. Promíchám metlou.
  7. Přisypu zbylé sypkém suroviny. Společně už jen vymíchám hladké těsto a vliju do formy.
  8. Peču asi 45–50 minut. Upečenost vyzkouším vpichem špejle, pokud je po vytažení suchá, bábovka je hotová.
  9. Nechám 10 minut ve formě a poté opatrně vyklopím.
  10. Před podáváním pocukruju, krájím samozřejmě po vychladnutí 😅.

Doba přípravy
20 minut

Pečení 
50 minut při 170 stupních

Forma
Bábovková forma o objemu 2,4 l. Stačí i menší.

Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Od pátku 21. dubna do neděle 30. dubna můžete využít slevový kód BUCHTAVTROUBĚ na celý nákup Mixit.