Proteinové pudinky jsou poslední dobou oblíbenou svačinou sportovců i nesportovců. Téměř v každém supermarketu si koupíte kelímek proteinového pudinku za nemalé peníze. Možná budete překvapeni, jak snadno si jej připravíte doma, a to levněji a s lepším složením.
Proč se pustit do přípravy domácího proteinového pudinku?
Pro porovnání jsem si vybrala Ehrmann High Protein puding Vanilka.
Cena
Kupovaný | 27 Kč / 100 g
Domácí | 8 Kč / 100 g
- 500 ml mléka | 16 Kč
- pudink | 20 Kč
- 40 g cukru | 3 Kč
- 250 g tvarohu | 25 Kč
Celkem | 64 Kč / cca 800 g
Složení
Kupovaný
- sušené mléko
- mléčná bílkovina
- smetana
- modifikovaný škrob
- laktáza
- zahušťovadla (E407, E466)
- barvící koncentrát ze světlice barvířské
- sladidla E950, E955
- přírodní vanilkové aroma
- přírodní aromata
Množství bílkovin na 100 g | 10 g
Domácí
Mléko, pudink (kukuřičný škrob, vanilka, sůl), cukr, tvaroh
Množství bílkovin na 100 g | 5,5 g na 100 g
Tip: pokud chcete přidat další bílkoviny, vmíchejte živočišný nebo rostlinný protein
Co potřebuju?
- 500 ml mléka (polo/plnotučné i rostlinné)
- 1 vanilkový pudink (já doporučuju od DM Bio)
- 2 lžíce cukru
- 250 g polotučného tvarohu
- oblíbené ovoce k podávání
Jak postupuju?
- Uvařím pudink podle svého zvyku – 2/3 mléka přivedu k varu, ve zbylé 1/3 mléka rozmíchám pudink a cukr. Vliju do horkého mléka a za stálého míchání uvařím.
- Horký pudink mohu rovnou přelít do kuchyňského robota a pomocí balónové metly šlehat do zchladnutí. Nebo pudink nechám vychladnout. Aby nevznikl škraloup, přímo na povrch pudinku položím potravinářskou fólii.
- Do zchladlého pudinku vmíchám tvaroh, rozdělím do skleniček a doplním ovocem podle chuti.
Doba přípravy
20 minut
Počet porcí
3 skleničky o objemu 300 ml