Proteinové pudinky jsou poslední dobou oblíbenou svačinou sportovců i nesportovců. Téměř v každém supermarketu si koupíte kelímek proteinového pudinku za nemalé peníze. Možná budete překvapeni, jak snadno si jej připravíte doma, a to levněji a s lepším složením.


Proč se pustit do přípravy domácího proteinového pudinku?

Pro porovnání jsem si vybrala Ehrmann High Protein puding Vanilka.

Cena 

Kupovaný | 27 Kč / 100 g

      Domácí | 8 Kč / 100 g

      • 500 ml mléka | 16 Kč
      • pudink | 20 Kč
      • 40 g cukru | 3 Kč
      • 250 g tvarohu | 25 Kč

      Celkem | 64 Kč / cca 800 g 


      Složení

      Kupovaný

      • sušené mléko
      • mléčná bílkovina
      • smetana
      • modifikovaný škrob
      • laktáza
      • zahušťovadla (E407, E466)
      • barvící koncentrát ze světlice barvířské
      • sladidla E950, E955
      • přírodní vanilkové aroma
      • přírodní aromata

      Množství bílkovin na 100 g | 10 g

      Domácí

      Mléko, pudink (kukuřičný škrob, vanilka, sůl), cukr, tvaroh

      Množství bílkovin na 100 g | 5,5 g na 100 g

      Tip: pokud chcete přidat další bílkoviny, vmíchejte živočišný nebo rostlinný protein


      Co potřebuju?

      • 500 ml mléka (polo/plnotučné i rostlinné)
      • 1 vanilkový pudink (já doporučuju od DM Bio)
      • 2 lžíce cukru
      • 250 g polotučného tvarohu
      • oblíbené ovoce k podávání

      Jak postupuju?

      1. Uvařím pudink podle svého zvyku – 2/3 mléka přivedu k varu, ve zbylé 1/3 mléka rozmíchám pudink a cukr. Vliju do horkého mléka a za stálého míchání uvařím.
      2. Horký pudink mohu rovnou přelít do kuchyňského robota a pomocí balónové metly šlehat do zchladnutí. Nebo pudink nechám vychladnout. Aby nevznikl škraloup, přímo na povrch pudinku položím potravinářskou fólii.
      3. Do zchladlého pudinku vmíchám tvaroh, rozdělím do skleniček a doplním ovocem podle chuti. 

      Doba přípravy
      20 minut

      Počet porcí
      3 skleničky o objemu 300 ml