Díky ricottě jemný a vláčný, díky jablkům šťavnatý a díky ořechům křupavý chlebíček. Místo klasického cukru jsem pro dodání sladké chuti sáhla po jablečném pyré a trošce medu. Chlebíček je proto jen příjemně nasládlý. Pokud k němu přidáte jogurt/tvaroh, nějaké oříšky a čerstvé ovoce, získáte parádní snídani.

Pokud nemáte po ruce formu na chlebíček, sáhněte po kulaté či hranaté formě na koláč.


Co potřebuju?

  • 70 g másla
  • 40 g medu
  • 60 g lískových ořechů + 20 g na posypání chlebíčku – používám z Mixit
  • 3 jablka (450 g váha před očištěním)
  • 250 g ricotty
  • 3 vejce
  • 90 g jablečného pyré
  • 1 lžíce skořice
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 40 g rozinek

Jak peču?

  1. Suroviny z lednice vyndám alespoň hodinu před začátkem pečení.
  2. Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů. Formu na chlebíček vyložím pečicím papírem.
  3. Máslo rozpustím s medem a nechám zchladnout.
  4. Ořechy opražím nasucho na pánvi, stačí 3–4 minuty, aby popraskala slupka a šla sloupnout. Ořechy promnu mezi rukama sloupnu z ořechů “košilku”. Nasekám nahrubo.
  5. Jablka oloupu a nakrájím na kostičky.
  6. Ve větší míse promíchám ricottu, vajíčka, jablečné pyré, máslo s medem.
  7. Přisypu mouku, skořici prášek do pečiva, sůl. Vymíchám hladké těsto.
  8. Přisypu jablka, rozinky a ořechy. A vmíchám do těsta.
  9. Těsto přeliju do formy, posypu ořechy a peču cca 50 minut.
  10. Krájím po vychladnutí.

Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit.

Doba přípravy
30 minut

Pečení
50 minut při 180 stupních

Obměna
Místo jablek jsou skvělé hrušky a místo lískáčů vlašáky