Tak obyčejná, přitom zrádná. Tvaroh dodává bábovce jemnost i příjemnou nakyslost, ale také často stojí za tím, že se bábovka srazí. Proto najdete na internetu recepty, kde je v tvarohových bábovkách hodně másla a mouky a naopak méně tvarohu, aby sražení nehrozilo, ale tyhle bábovky jsou podle mne do žaludku zbytečně těžké.
V tomto receptu tvaroh dominuje. Chuťově je skvělá a aby se bábovka povedla, je třeba dodržet několik zásad. Slibuju, že tahle bábovka vám bude chutnat.
Co udělat, aby se bábovka povedla?
Správný tvaroh | velmi doporučuju použít tučný tvaroh v alobalu. Dobře fungují i farmářské tvarohy, které jsou hutné, málo tekuté a především jsou chuťově vynikající.
Teplota surovin | u pečení dezertů je stejná teplota potravin zcela klíčová (pokud není v receptu uvedeno jinak), u této bábovky, kde se suroviny postupně šlehají, je to opravdu velmi důležité
Postup | snažte se dodržet postupné kroky v receptu. Na začátku vymažte formu a také mějte předehřátou troubu, abyste se pak s ničím nezdržovali.
Šlehání | klíčem k úspěchu u této bábovky je poctivé a dlouhé šlehání. Nestačí jen suroviny smíchat.
Neotvírat troubu | to je pekařská základka. Větrání způsobí bábovce šok, tudíž hrozí zdrcnutí.
Chladnutí na mřížce | abyste předešli sražení vnitřku bábovky, nechte ji vychladnout ideálně na mřížce.
Co potřebuju?
- 150 g moučkového cukru
- polovinu tonka fazole anebo půlku vanilkového lusku na ovonění
- 150 g másla
- 3 vejce
- 500 g plnotučného tvarohu v alobalu
- špetka soli
- 220 g dětské krupičky
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- olej a krupička na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr na pocukrování
Jak bábovku vylepšit a obměnit?
Bábovku obohaťte rozinkami namočenými v rumu, brusinkami, nasekanou čokoládou anebo hrstí drcených ořechů. Moc dobré je přidat i 2 lžíce nemletého máku. Anebo jen nastrouhat citronovou kůru.
Jak peču?
- Všechny suroviny z lednice vyndám alespoň hodinu před pečením.
- Vymažu formu olejem a vysypu krupičkou.
- Do velké mísy od kuchyňského robota dám cukr a nastrouhám tonka fazoli anebo dám semínka z vanilky, změklé máslo, žloutky (bílky dám do další čisté mísy). Pomocí nástavce typu K (nástavec na třené těsto) vyšlehám nadýchanou světlou hmotu. V robotu to trvá asi 10 minut. Při použití ručního mixéru počítejte delší čas.
- Přidám tvaroh a zašlehám.
- Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Do těsta proseju krupičku s práškem do pečiva. Stěrkou lehce vmíchám (založím).
- Mezitím ušlehám z bílků se špetkou soli sníh.
- Sníh opět jen lehce vmíchám/založím stěrkou do těsta.
- Přendám do formy, dám hned do trouby a snížím teplotu na 170 stupňů.
- Peču 45–50 min.
- Upečenost zkusím špejlí, kterou vpíchnu do těsta, pokud je špejle po vytažení suchá, bábovka je hotová.
- Po vytažení z trouby nechám chvíli zchladnout a opatrně vyklopím.
- Bábovku nechám vychladnout na mřížce.
- Pocukruju moučkovým cukrem.