Tak obyčejná, přitom zrádná. Tvaroh dodává bábovce jemnost i příjemnou nakyslost, ale také často stojí za tím, že se bábovka srazí. Proto najdete na internetu recepty, kde je v tvarohových bábovkách hodně másla a mouky a naopak méně tvarohu, aby sražení nehrozilo, ale tyhle bábovky jsou podle mne do žaludku zbytečně těžké. 

V tomto receptu tvaroh dominuje. Chuťově je skvělá a aby se bábovka povedla, je třeba dodržet několik zásad. Slibuju, že tahle bábovka vám bude chutnat.


Co udělat, aby se bábovka povedla?

Správný tvaroh | velmi doporučuju použít tučný tvaroh v alobalu. Dobře fungují i farmářské tvarohy, které jsou hutné, málo tekuté a především jsou chuťově vynikající.

Teplota surovin | u pečení dezertů je stejná teplota potravin zcela klíčová (pokud není v receptu uvedeno jinak), u této bábovky, kde se suroviny postupně šlehají, je to opravdu velmi důležité

Postup | snažte se dodržet postupné kroky v receptu. Na začátku vymažte formu a také mějte předehřátou troubu, abyste se pak s ničím nezdržovali.

Šlehání | klíčem k úspěchu u této bábovky je poctivé a dlouhé šlehání. Nestačí jen suroviny smíchat.

Neotvírat troubu | to je pekařská základka. Větrání způsobí bábovce šok, tudíž hrozí zdrcnutí.

Chladnutí na mřížce | abyste předešli sražení vnitřku bábovky, nechte ji vychladnout ideálně na mřížce.


Co potřebuju?

  • 150 g moučkového cukru
  • polovinu tonka fazole anebo půlku vanilkového lusku na ovonění
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 500 g plnotučného tvarohu v alobalu
  • špetka soli
  • 220 g dětské krupičky
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • olej a krupička na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na pocukrování

Jak bábovku vylepšit a obměnit?

Bábovku obohaťte rozinkami namočenými v rumu, brusinkami, nasekanou čokoládou anebo hrstí drcených ořechů. Moc dobré je přidat i 2 lžíce nemletého máku. Anebo jen nastrouhat citronovou kůru.


Jak peču?

  1. Všechny suroviny z lednice vyndám alespoň hodinu před pečením.
  2. Vymažu formu olejem a vysypu krupičkou.
  3. Do velké mísy od kuchyňského robota dám cukr a nastrouhám tonka fazoli anebo dám semínka z vanilky, změklé máslo, žloutky (bílky dám do další čisté mísy). Pomocí nástavce typu K (nástavec na třené těsto) vyšlehám nadýchanou světlou hmotu. V robotu to trvá asi 10 minut. Při použití ručního mixéru počítejte delší čas.
  4. Přidám tvaroh a zašlehám.
  5. Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů.
  6. Do těsta proseju krupičku s práškem do pečiva. Stěrkou lehce vmíchám (založím).
  7. Mezitím ušlehám z bílků se špetkou soli sníh.
  8. Sníh opět jen lehce vmíchám/založím stěrkou do těsta.
  9. Přendám do formy, dám hned do trouby a snížím teplotu na 170 stupňů.
  10. Peču 45–50 min.
  11. Upečenost zkusím špejlí, kterou vpíchnu do těsta, pokud je špejle po vytažení suchá, bábovka je hotová.
  12. Po vytažení z trouby nechám chvíli zchladnout a opatrně vyklopím.
  13. Bábovku nechám vychladnout na mřížce. 
  14. Pocukruju moučkovým cukrem.

Doba přípravy
30 minut

Pečení
45–50 minut při 170 stupních

Forma na pečení
Já používám tuto formu