Na celé čáře náš nejoblíbenější koláč. Peču ho velmi velmi často po celý rok v nepřeberném množství variací. Tady můžete mrknout na verzi s jahodami a loupákovou drobenkou, tady zase s makovou drobenkou. Moc nám chutná s borůvkami, lesními plody a kokosovou drobenkou. Anebo s meruňkami a úplně klasickou drobenkou.
Dnešní recept je podzimní, voňavý a hřejivý. Kromě jablek sem sedí i hrušky. Uvařte si k němu čaj a nasaďte teplé ponožky a užívejte 🧡🍁.
Co potřebuju?
Lité jogurtové těsto
- 150 g bílého jogurtu
- 1 žloutek anebo 1 menší vajíčko
- 25 ml rostlinného oleje + trochu na vymazání formy
- 100 g moučkového cukru
- 80 g hladké špaldové mouky
- 50 g dětské krupičky + cca 2 lžíce na vysypání
- 6 g prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 250 g plnotučného tvarohu
- 25 g moučkového cukru (1 lžíce)
- 4 pevná jablka
- 40 g rozinek namočených ve 20 ml rumu
Drobenka
- 70 g třtinového cukru
- 140 g ovesných vloček
- 70 g másla
- 1 lžička “sladkého” koření (já použila Aladinovo koření od Sonnentoru, báječná bude skořice anebo perníkové koření)
Jak peču?
1.
Všechny suroviny z lednice vyndám cca hodinu před pečením.
2.
Začnu si předehřívat troubu na 170 stupňů. Koláčovou formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
3.
Připravím drobenku. Do misky dám cukr, vločky, koření a změklé máslo. Konečky prstů vypracuju drobenku a dám stranou.
4.
Tvaroh promíchám s cukrem.
5.
Jablka oloupu, nakrájím a promíchám s rozinkami v rumu.
6.
Do mísy odměřím všechny suroviny na těsto a promíchám metlou do hladké konzistence. Těsto vliju do formy a lehce uhladím.
7.
Těsto přeliju do koláčové formy, lžící navrším tvaroh, zasypu ochucenými jablky a zakončím posypáním drobenky.
8.
Peču 1 hodinu a 15 minut. Před krájením nechám zchladnout.
Doba přípravy
do 30 minut
Pečení
75 minut při 170 stupních
Forma
Já mám keramickou formu na koláč o průměru 24 cm