Na celé čáře náš nejoblíbenější koláč. Peču ho velmi velmi často po celý rok v nepřeberném množství variací. Tady můžete mrknout na verzi s jahodami a loupákovou drobenkou, tady zase s makovou drobenkou. Moc nám chutná s borůvkami, lesními plody a kokosovou drobenkou. Anebo s meruňkami a úplně klasickou drobenkou.

Dnešní recept je podzimní, voňavý a hřejivý. Kromě jablek sem sedí i hrušky. Uvařte si k němu čaj a nasaďte teplé ponožky a užívejte 🧡🍁.


Co potřebuju?

Lité jogurtové těsto

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 žloutek anebo 1 menší vajíčko
  • 25 ml rostlinného oleje + trochu na vymazání formy
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 50 g dětské krupičky + cca 2 lžíce na vysypání
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 25 g moučkového cukru (1 lžíce)
  • 4 pevná jablka
  • 40 g rozinek namočených ve 20 ml rumu

Drobenka

  • 70 g třtinového cukru
  • 140 g ovesných vloček
  • 70 g másla
  • 1 lžička “sladkého” koření (já použila Aladinovo koření od Sonnentoru, báječná bude skořice anebo perníkové koření)

Jak peču?

1.
Všechny suroviny z lednice vyndám cca hodinu před pečením.

2.
Začnu si předehřívat troubu na 170 stupňů. Koláčovou formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.

3.
Připravím drobenku. Do misky dám cukr, vločky, koření a změklé máslo. Konečky prstů vypracuju drobenku a dám stranou.

4.
Tvaroh promíchám s cukrem.

5.
Jablka oloupu, nakrájím a promíchám s rozinkami v rumu.

6.
Do mísy odměřím všechny suroviny na těsto a promíchám metlou do hladké konzistence. Těsto vliju do formy a lehce uhladím.

7.
Těsto přeliju do koláčové formy, lžící navrším tvaroh, zasypu ochucenými jablky a zakončím posypáním drobenky.

8.
Peču 1 hodinu a 15 minut. Před krájením nechám zchladnout.

Doba přípravy
do 30 minut

Pečení
75 minut při 170 stupních

Forma
Já mám keramickou formu na koláč o průměru 24 cm