Peču hodně, často a už řadu let. Skromně bych prohlásila, že většina pečení končí úspěchem. Nejsem sice profík, ale mnoho fíglů a postupů mám už v sobě zakódováno. Třeba se vám bude těhle pár ozkoušených tipů hodit 🙌
A nezapomeňte: Kdo nic nedělá, nic nezkazí 🥴😅
1. Přečtěte si recept včas
Rozhodně dřív, než začnete míchat těsto. Vyhnete se zběsilému hledání 2 lžic smetany anebo hůře zjištění, že těsto si má odpočinout přes noc a vám přijde návštěva odpoledne. Ozkoušeno za vás 🤣
2. Řiďte se receptem
Jeden by si řekl, že je to jasné. Ale ruku na šlehač, kolik z vás přeskočilo 10min šlehání, když už to po 2 min vypadá OK? Já několikrát 👋 Speciálně dobu šlehání není radno podceňovat u piškotového těsta anebo zase dobu hnětení a kynutí u kynutých těst.
3. Pozor na teploty
Často bývá v receptech uvedeno, ať vyndáte suroviny z lednice hodinu před pečením. A udělejte to, vyhnete se sražení těsto anebo krému. Pokud naopak máte použít např. studené máslo a ledovou vodu do křehkého těsta, tak to dodržte, jinak budete mít místo křehkého těsta mazlavé. U práce s kváskem a droždím zase kontrolujte, ať nemáte příliš horké mléko/máslo. Hrozí zahubení kvasinek, které potřebujete. Opět poctivě otestováno místo vás 🤷♀️.
4. Udělejte si přípravu
Vymažte a vysypejte formu, navažte si suroviny, zjistěte si, nakrájejte ovoce, opražte ořechy… Zaprvé pečení půjde od ruky, zadruhé konzistenci výsledného koláče dlouhé časové prodlevy nemusí svědčit. Přípravu vřele doporučuju při pečení s dětmi 😳😅
5. Míchejte, ale ne moc
Tady mám na mysli speciálně těsta na lité koláče, bábovky, muffiny. Těmto těstům většinou moc nesvědčí zběsilé míchání. Mouku a prášek ideálně promíchejte zvlášť a do těsta vmíchejte až na závěr.
6. Na formě záleží
Je rozdíl péct dort ve formě o průměru 20 cm a 24 cm, i když to nevypadá. Doba pečení bude jiná a také při změně formy, než vyžaduje recept riskujete vysušení anebo nedopečení. Stalo se to i někomu jinému než mně, že jo 🤔
7. Pozor na náhražky
Místo cukru med, místo běžné mouky nějaká speciální mouka… Tady pozor. Tyhle změny často nemusí vyjít. Obecně se dá říct, že výměna 1/3 množství dané ingredience nebývá problém. Ne vždy budou fungovat záměny tvarohů (nízkotučný vs. tvaroh z alobalu).
8. Předehřejte troubu
Dát koláč do studené trouby je téměř jasná jízdenka do záhuby. Troubu předhřívejte ideálně i o 20 stupňů víc, než se bude koláč péct. Otevřením dvířek si vyvětráte. Pokud není v receptu uvedeno jinak, pečte na horní a spodní ohřev.
9. Nechte koláč vychladnout
Jo, je to těžký. Sama často nedodržuju, protože mám za zády frontu zájemců. Krájením horkého koláče riskujete sražení, vytečení náplně. A snězením horké kynuté buchty zase bolest břicha. Ano, i takovou oběť jsem pro otestování podstoupila 🤣
10. Vše je správně, ale…
I takové pečicí dny jsou, vše jste dodrželi a stejně se výtvor nepodařil? Možná je příliš velké horko/zima, příliš vysoká vlhkost… Nevěste hlavu, když nemáte zrovna den, příště to vyjde 🙌 Tedy pokud nejde o makronky. Takové mrňavé potvory! Ale já je jednou dám 💪
Jak se vám pečení daří/nedaří? Co vám prostě nejde a co naopak pečete nejraději? Klidně připojte svoji radu, aby se koláče vydařily.