Jednoduchost, nekomplikovanost, jemnost. Tahle 3 slova perfektně vystihují sametový hruškový koláč. Surovin je až překvapivě málo, hrušky se až překvapivě dokonale snoubí se smetanou a linecké těsto je až překvapivě tak perfektní jako vždy.

U lineckého těsta, nejen na vánoční slepované hvězdičky se držte poměru 1 : 2 : 3 (cukr : máslo : mouka) a výsledek bude vždycky famózní.


Co potřebuju?

Linecké těsto

  • 140 g změklého másla
  • 1 žloutek pokojové teploty
  • 70 g moučkového cukru
  • 210 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání těsta

Náplň

  • 3 větší hrušky (o váze 700–750 g celkem, váha před očištěním)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • navíc: hrst ořechů

Jak peču?

Příprava smetanovo-hruškové náplně

  1. Připravím si hruškovou náplň. Hrušky oloupu, odjádřincuju a nakrájím na tenké plátky.
  2. Smetanu rozmíchám s moučkovým cukrem a vmíchám nakrájené hrušky.
  3. Uložím do lednice na 2–3 hodiny, klidně i přes noc.

Linecké těsto

  1. Změklé máslo ušlehám do světlé pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí metly typu K. Trvá to asi 7 minut.
  2. Poté vešlehám žloutek.
  3. Přisypu moučkový cukr a stále šlehám.
  4. Na závěr přisypu mouku, tady už není třeba zpracovávat těsto v robotu dlouho. Stačí do konzistence drobenky.
  5. Finální těsto vytvořím rukou, tím že drobenkové kousky propojím v hladké a nelepivé těsto.
  6. Zabalím do potravinářské fólie a dám alespoň na hodinu do lednice.

Dokončení koláče

  1. Rozehřeju troubu na 170 stupňů.
  2. Těsto vyválím válečkem na plát tlustý asi 5 mm. Podle potřeby podsypu moukou.
  3. Plát přendám do koláčové formy. Případné nedokonalosti opravím rukou. My jich měly i díky pomoci Anežky docela dost 😅.
  4. Vliju smetanovo-hruškovou náplň a dám péct na 1 hodinu a 30 minut.
  5. Po upečení nechte vychladnout, aby smetana ještě zpevnila. I tak bude smetanová náplň ještě nějakou dobu tekutá, což sice komplikuje servírování, ale také mu dodává na šťavnatosti a jemnosti. Plně se smetana do koláče vsákne až druhý den, takže se nelekejte.

Tip: před pečením můžete posypat ořechy (já vybrala lískové, skvělé budou u mandlové plátky).

Doba přípravy
30–40 minut + čas na odležení těsta a hrušek

Pečení
90 minut při 170 stupních

Forma
Já mám keramickou formu na koláč o průměru 24 cm

Pečete rádi s hruškami? Zkuste náš oblíbený hruškovo-tvarohový koláč.