Kombinace jemně nasládlé ricotty, křupavého máku a šťavnatých nakyslých švestek vám bude chutnat ❤️. Koláč mne baví nejen svou chutí, ale i rychlou přípravou (ta se s dětmi vždycky hodí).

Pokud nebudete mít ricottu, použijte polotučný/tučný tvaroh. Nicméně tady chci orodovat za ricottu, je tu chutnější.


Co potřebuju?

Na odměřování používám kelímek od ricotty

  • 250 g ricotty
  • 2 vejce
  • 1/4 kelímku oleje (já používám kvalitní řepkový)
  • 1/2 kelímku plnotučného mléka
  • 1/3 kelímku třtinového cukru
  • 1 a 1/2 kelímku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/3 kelímku nemletého máku
  • 400 g švestek (7 větších švestek)
  • olej a krupička/hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Jak peču?

  1. Všechny suroviny z lednice vyndám cca hodinu před začátkem pečení na linku.
  2. Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů. Formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
  3. Do větší mísy dám mokré suroviny – ricottu, vejce, olej a mléko. Promíchám.
  4. Přisypu suché ingredience – cukr, mák, mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  5. Vymíchám hladké těsto. Přeliju do formy, uhladím.
  6. Švestky rozpůlím a vypeckuju. Slupkou dolů je položím na těsto.
  7. Peču asi 1 hodinu a 5 až 10 minut. Propečenost těsta otestuju špejlí, kterou vpíchnu doprostřed koláče, a pokud je po vytažení suchá, koláč je upečený. Před krájením nechám lehce vychladnout.

Tip: pokud budete péct koláč ve větší formě (24 cm), doba pečení bude kolem 50 minut (ozkoušeno)

Doba přípravy
15 minut

Pečení
1 hodina 5 až 10 minut na 180 stupňů

Forma na pečení
Dortová forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm

Máte rádi ricottu? Zkuste dalších 10 mých oblíbených ricottových receptů.