Kombinace jemně nasládlé ricotty, křupavého máku a šťavnatých nakyslých švestek vám bude chutnat ❤️. Koláč mne baví nejen svou chutí, ale i rychlou přípravou (ta se s dětmi vždycky hodí).
Pokud nebudete mít ricottu, použijte polotučný/tučný tvaroh. Nicméně tady chci orodovat za ricottu, je tu chutnější.
Co potřebuju?
Na odměřování používám kelímek od ricotty
- 250 g ricotty
- 2 vejce
- 1/4 kelímku oleje (já používám kvalitní řepkový)
- 1/2 kelímku plnotučného mléka
- 1/3 kelímku třtinového cukru
- 1 a 1/2 kelímku hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/3 kelímku nemletého máku
- 400 g švestek (7 větších švestek)
- olej a krupička/hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Jak peču?
- Všechny suroviny z lednice vyndám cca hodinu před začátkem pečení na linku.
- Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů. Formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
- Do větší mísy dám mokré suroviny – ricottu, vejce, olej a mléko. Promíchám.
- Přisypu suché ingredience – cukr, mák, mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Vymíchám hladké těsto. Přeliju do formy, uhladím.
- Švestky rozpůlím a vypeckuju. Slupkou dolů je položím na těsto.
- Peču asi 1 hodinu a 5 až 10 minut. Propečenost těsta otestuju špejlí, kterou vpíchnu doprostřed koláče, a pokud je po vytažení suchá, koláč je upečený. Před krájením nechám lehce vychladnout.
Tip: pokud budete péct koláč ve větší formě (24 cm), doba pečení bude kolem 50 minut (ozkoušeno)
Doba přípravy
15 minut
Pečení
1 hodina 5 až 10 minut na 180 stupňů
Forma na pečení
Dortová forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm