Nejjednodušší bývá občas nejlepší. Kefírová bábovka splňuje toto pravidlo na 100 %. Miluju její nekomplikovanou a rychlou přípravu a hlavně chuť. Díky kefíru je bábovka maximálně vláčná, což ocení všichni odpůrci dusivek.
Zkuste náš oblíbený recept, slibuju jen úspěch a spokojenost.
Na mém Instagramu se můžete podívat i na krátké postupové video.
Co potřebuju?
Na odměřování používám hrnek o objemu 300 ml
- 1 hrnek kefíru
- 2 vajíčka
- 0,5 hrnku oleje (já používám kvalitní řepkový)
- 0,5 hrnku třtinového cukru
- 1,75 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce holandského kakaa
- olej na vymazání a krupičku/hrubou mouku na vysypání formy
Jak peču?
- Kefír a vajíčka vyndám hodinu před pečením z lednice a dám na linku.
- Formu na bábovku pečlivě vymažu olejem a vysypu krupičkou.
- Troubu předehřeju na 175 stupňů.
- Do mísy dám všechny suroviny kromě kakao. Vymíchám metlou hladké těsto.
- 2/3 těsta vliju do formy. Do zbylé části těsta přimíchám kakao. Kakaové těsto naliju na světlé. Mohu lehce ve formě promíchat.
- Peču cca 45 minut. Před vyndáním z trouby ověřím propečenost vpíchnutím špejle do bábovky, pokud je suchá, je hotovo.
- Bábovku nechám chvíli vychladnout ve formě a pak opatrně vyklopím a nechám dovychladnout na mřížce.