Luštěninových variací a receptů není nikdy dost. Tohle jídlo je jemnou vzpomínkou na mou oblíbenou omáčku od babičky. Ta ji připravovala ze slepice a se spoustou smetany. Moje verze je zcela odlišná, místo masa obsahuje cizrnu, místo jíšky spoustu zeleniny, základ v podobě mleté sladké papriky a smetany ale zůstává. Omáčka je po kořenové zelenině příjemně nasládlá, a i proto by mohla chutnat i vašim dětem.


Co potřebuju?

  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 400 g vařené cizrny (anebo cizrny z konzervy)
  • 500 ml smetany na vaření (pro veganskou verzi zvolte např. ovesnou smetanu)
  • sůl
  • příloha: těstoviny (já vybrala celozrnné farfalle), rýže, jáhly…

Jak vařím?

  1. Zeleninu očistím a nakrájím, kousky nemusí být pravidelné. Na konec se bude mixovat.
  2. Zeleninu vhodím do hrnce na olej opéct. Opékám asi 10 min. do zlatavé barvy.
  3. Ochutím mletou paprikou a zaliju vývarem. Zelenina by měla být lehce pod hladinou vývaru. Přiklopím poklicí a vařím 15 min. do změknutí zeleniny.
  4. Přidám cca 100 g cizrny a zaliju smetanou. Rozmixuju. Ochutnám a dochutím solí, pokud je potřeba.
  5. Přisypu zbylou cizrnu a prohřeju ji v omáčce.
  6. Podávám s oblíbenou přílohou.

Doba přípravy
10 minut

Doba vaření
30 minut

Počet porcí
4–5