Luštěninových variací a receptů není nikdy dost. Tohle jídlo je jemnou vzpomínkou na mou oblíbenou omáčku od babičky. Ta ji připravovala ze slepice a se spoustou smetany. Moje verze je zcela odlišná, místo masa obsahuje cizrnu, místo jíšky spoustu zeleniny, základ v podobě mleté sladké papriky a smetany ale zůstává. Omáčka je po kořenové zelenině příjemně nasládlá, a i proto by mohla chutnat i vašim dětem.
Co potřebuju?
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 cibule
- 2 červené papriky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 400 ml zeleninového vývaru
- 400 g vařené cizrny (anebo cizrny z konzervy)
- 500 ml smetany na vaření (pro veganskou verzi zvolte např. ovesnou smetanu)
- sůl
- příloha: těstoviny (já vybrala celozrnné farfalle), rýže, jáhly…
Jak vařím?
- Zeleninu očistím a nakrájím, kousky nemusí být pravidelné. Na konec se bude mixovat.
- Zeleninu vhodím do hrnce na olej opéct. Opékám asi 10 min. do zlatavé barvy.
- Ochutím mletou paprikou a zaliju vývarem. Zelenina by měla být lehce pod hladinou vývaru. Přiklopím poklicí a vařím 15 min. do změknutí zeleniny.
- Přidám cca 100 g cizrny a zaliju smetanou. Rozmixuju. Ochutnám a dochutím solí, pokud je potřeba.
- Přisypu zbylou cizrnu a prohřeju ji v omáčce.
- Podávám s oblíbenou přílohou.
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Počet porcí
4–5
Jakýkoliv recept vyzkouším, tak doma vždy následuje pochvala, jak je to dobrý! Tento recept není výjimkou. Mockrát děkuji 🙂
Báro, moc děkuju, mám z takové zprávy velkou radost :). Zdravím, Lucka