Mít něco v záloze, tedy v batohu anebo v kabelce, když člověka přepadne hlad anebo potřeba doplnit energii, se vždycky hodí. Všechny svačinky byly otestovány na dětech i dospělých, všem chutnaly, vším, že budou i vám.
Ovesné mandlové sušenky s rozinkami
Snadné na přípravu, ne moc sladké a báječně křupavé sušenky 🍪, které budou zaženou hlad i chutě nejen o přestávce ⏳.
Co potřebuju na 1 plech?
- 150 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce pokojové teploty
- 150 g ovesných vloček
- 220 g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky skořice
- 4 g soli (0,5 lžičky)
- 6 g prášku do pečiva (1 lžička)
- 75 g rozinek
- 50 g posekaných mandlí
Jak peču?
- Máslo ušlehám s cukrem do pěny. V kuchyňském robotu s nástavcem typu K to trvá asi 5 minut. Poté postupně zašlehám vejce.
- Mezitím si v další misce promíchám suché suroviny (kromě rozinek a oříšků). Vsypu k našlehanému máslu a počkám, až se vše v robotu spojí. Úplně na závěr vmíchám rozinky a posekané mandle.
- Těsto zabalím do potravinářské fólie, vytvaruju do tvaru válečku/hranolu o průměru kolem 5 cm a uložím na pár hodin/přes noc do lednice.
- Rozehřeju troubu na 200 stupňů. Ostrým nožem nakrájím sušenky na proužky o průměru asi 1,5 cm. Pokládám na plech vyložený pečicím papírem. Celkem jsem jich nakrájela 24.
- Hned vložím do trouby a peču 13–15 minut.
Tip: Sušenky jsou krásně křupavé. S jogurtem a kouskem čerstvého ovoce budou skvělou svačinou.
Doba přípravy
15 minut + chlazení těsta v lednici
Pečení
13–15 minut při 200 stupních
Obměny
Místo rozinek se hodí brusinky, oříšky, kousky čokolády…
Obložený jogurtový chleba s dýňovou pomazánkou
Říkáte si, že nemáte čas péct si svůj chleba? Ničeho se nebojte, na tenhle chleba jen smícháte suroviny a necháte vykynout. Příprava nezabere víc než 5–7 minut ⌛️ a odměnou vám bude na povrchu křupavý a uvnitř měkký chleba 🍞❤️
Namazat ho můžete třeba našimi oblíbenými pomazánkami z pečené dýně 🎃. Pak už stačí přidat čerstvý salát 🥬, přibalit ovoce 🍌a vodu a báječná svačina 🥪 je na světě.
Co potřebuju na chleba?
- 150 g bílého jogurtu
- 200 g hladké špaldové mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 200 ml vody
- 8 g sušeného droždí
- 50 g lněného semínka
- 10 g soli
- 15 g medu
- hrst semínek na posypání chleba (já vybrala dýňová semínka)
Jak peču?
- Všechny suroviny dám do velké mísy a důkladně promíchám. Nejsnazší cesta je využít kuchyňský robot s nástavcem typu hák. Hotové těsto je velmi lepivé. Přikryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout cca 2 hodiny.
- Vykynuté těsto přendám do pečicím papírem vyložené formy. Posypu semínky a nechám ještě hodinu kynout.
- Dám péct do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Peču 45–50 minut. Chleba vyndám z formy a nechám vychladnout na mřížce.
Doba přípravy
7 minut + 2 hodiny první kynutí a 1 hodina druhé kynutí
Pečení
45–50 minut při 200 stupních
Forma na pečení
Na biskupský chlebíček o velikosti cca 25 cm
Dýňová pomázánka se žlutým hrachem
Receptů, pomocí kterých dostanete nejen do dětí luštěniny, není nikdy dost. A tady chuťově nepříliš zábavný hrách hledat nebudete. Díky sušeným rajčatům má pomazánku skvělý švih.
Co potřebuju?
- 350 g pečené dýně hokkaido*
- 300 g vařeného žlutého hrachu
- 50 g sušených rajčat
- 0,5 lžičky soli
- 50 ml olivového oleje
- 70 ml ledové vody
Jak dělám pomazánku?
- Všechny suroviny kromě vody dám do nožového mixéru a rozmixuju. Podle potřeby přilévám vodu. Rozmixuju zcela dohladka.
Dýňové žervé
Miluju jemnost a oranžovou barvu této pomazánky. A jednoduchou přípravu, to je jasné. Dýňové žervé je vhodné už pro malé kojence od 6M (po zavedení alergenů).
Co potřebuju?
- 350 g pečené dýně hokkaido*
- 120 g žervé
- 3–4 lžíce mléka (podle potřeby)
Jak dělám pomazánku?
- Všechny suroviny dám do nožového mixéru a rozmixuju. Podle potřeby přiliju mléko.
- Pokud potřebujete, dosolte. Já žádnou sůl nepotřebovala.
*Jak peču dýni?
- Dýni omyju, neloupu. Rozpůlím a vydlabu semínka. Dýni nakrájím na větší kusy.
- Položím na pečicí papír a peču na 180 stupňů na horkovzduch v předehřáté troubě cca 30 min.
- Dýni nesolím a nedávám ani olej. Takto připravená dýně se hodí na rozmixování do podoby pyré anebo třeba do pomazánek výše.
Kokosovo-banánové bábovičky
Domácí bábovičky anebo muffinky mohou nejen dětem posloužit jako snídaně anebo svačina. Výhodou doma připravovaných báboviček je, že máte pod kontrolou množství použitého cukru. V tomto receptu sladkost dodává především zralý banán a přirozeně nasladlý kokos.
Co potřebuju?
K odměřování používám hrnek o objemu 250 ml
- 2 zralé banány
- 2 vejce
- 0,5 hrnku řepkového oleje
- 0,25 hrnku třtinového cukru
- 0,5 hrnku strouhaného kokosu
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- navíc 2 hrsti lyofilizovaných malin
- olej na vymazání a kokos na vysypání báboviček, příp. papírové košíčky na muffiny
Jak peču?
- Všechny suroviny z lednice vyndám alespoň hodinu před pečením.
- Vymažu si formičky olejem a vysypu kokosem. Zapnu předehřívat troubu na 170 stupňů.
- Do větší mísy dám banány a rozmačkám je vidličkou. Vyklepnu vajíčka a promíchám.
- Přidám všechny ostatní suroviny kromě lyofilizovaných malin. Promíchám a na závěr už jen lehce vmíchám maliny. Rozdělím do formiček. Já do každé formičky dala 2 lžíce těsta. Celkem by to vyšlo na 8 báboviček. Já jich udělala 6 + 5 malých muffinů.
- Peču 25 minut. Propečenost vyzkouším špejlí, kterou vpíchnu do bábovičky, a pokud je špejle suchá, bábovičky jsou upečené.
Tip: místo lyofilizovaných malin se hodí i jiné mrazem sušené ovoce či sušené brusinky. Anebo také na kousky nasekaná čokoláda.
Plány na večeři už máte? Ne? Mrkněte na 3 recepty na večeři, které zvládnete připravit do 10 minut.
Recepty byly připraveny v milé spolupráci s Petit Bateau.