Mít něco v záloze, tedy v batohu anebo v kabelce, když člověka přepadne hlad anebo potřeba doplnit energii, se vždycky hodí. Všechny svačinky byly otestovány na dětech i dospělých, všem chutnaly, vším, že budou i vám.

Ovesné mandlové sušenky s rozinkami

Snadné na přípravu, ne moc sladké a báječně křupavé sušenky 🍪, které budou zaženou hlad i chutě nejen o přestávce ⏳.

Co potřebuju na 1 plech?

  • 150 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 150 g ovesných vloček
  • 220 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 4 g soli (0,5 lžičky)
  • 6 g prášku do pečiva (1 lžička)
  • 75 g rozinek
  • 50 g posekaných mandlí

Jak peču?

  1. Máslo ušlehám s cukrem do pěny. V kuchyňském robotu s nástavcem typu K to trvá asi 5 minut. Poté postupně zašlehám vejce.
  2. Mezitím si v další misce promíchám suché suroviny (kromě rozinek a oříšků). Vsypu k našlehanému máslu a počkám, až se vše v robotu spojí. Úplně na závěr vmíchám rozinky a posekané mandle.
  3. Těsto zabalím do potravinářské fólie, vytvaruju do tvaru válečku/hranolu o průměru kolem 5 cm a uložím na pár hodin/přes noc do lednice.
  4. Rozehřeju troubu na 200 stupňů. Ostrým nožem nakrájím sušenky na proužky o průměru asi 1,5 cm. Pokládám na plech vyložený pečicím papírem. Celkem jsem jich nakrájela 24.
  5. Hned vložím do trouby a peču 13–15 minut.

Tip: Sušenky jsou krásně křupavé. S jogurtem a kouskem čerstvého ovoce budou skvělou svačinou.

Doba přípravy
15 minut + chlazení těsta v lednici

Pečení
13–15 minut při 200 stupních

Obměny
Místo rozinek se hodí brusinky, oříšky, kousky čokolády…


Obložený jogurtový chleba s dýňovou pomazánkou

Říkáte si, že nemáte čas péct si svůj chleba? Ničeho se nebojte, na tenhle chleba jen smícháte suroviny a necháte vykynout. Příprava nezabere víc než 5–7 minut ⌛️ a odměnou vám bude na povrchu křupavý a uvnitř měkký chleba 🍞❤️

Namazat ho můžete třeba našimi oblíbenými pomazánkami z pečené dýně 🎃. Pak už stačí přidat čerstvý salát 🥬, přibalit ovoce 🍌a vodu a báječná svačina 🥪 je na světě.

Co potřebuju na chleba?

  • 150 g bílého jogurtu
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 ml vody
  • 8 g sušeného droždí
  • 50 g lněného semínka
  • 10 g soli
  • 15 g medu
  • hrst semínek na posypání chleba (já vybrala dýňová semínka)

Jak peču?

  1. Všechny suroviny dám do velké mísy a důkladně promíchám. Nejsnazší cesta je využít kuchyňský robot s nástavcem typu hák. Hotové těsto je velmi lepivé. Přikryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout cca 2 hodiny.
  2. Vykynuté těsto přendám do pečicím papírem vyložené formy. Posypu semínky a nechám ještě hodinu kynout. 
  3. Dám péct do rozehřáté trouby na 200 stupňů. Peču 45–50 minut. Chleba vyndám z formy a nechám vychladnout na mřížce.

Doba přípravy
7 minut + 2 hodiny první kynutí a 1 hodina druhé kynutí

Pečení
45–50 minut při 200 stupních

Forma na pečení
Na biskupský chlebíček o velikosti cca 25 cm


Dýňová pomázánka se žlutým hrachem

Receptů, pomocí kterých dostanete nejen do dětí luštěniny, není nikdy dost. A tady chuťově nepříliš zábavný hrách hledat nebudete. Díky sušeným rajčatům má pomazánku skvělý švih.

Co potřebuju?

  • 350 g pečené dýně hokkaido* 
  • 300 g vařeného žlutého hrachu
  • 50 g sušených rajčat
  • 0,5 lžičky soli
  • 50 ml olivového oleje
  • 70 ml ledové vody

Jak dělám pomazánku?

  1. Všechny suroviny kromě vody dám do nožového mixéru a rozmixuju. Podle potřeby přilévám vodu. Rozmixuju zcela dohladka.

Dýňové žervé

Miluju jemnost a oranžovou barvu této pomazánky. A jednoduchou přípravu, to je jasné. Dýňové žervé je vhodné už pro malé kojence od 6M (po zavedení alergenů).

Co potřebuju?

  • 350 g pečené dýně hokkaido*
  • 120 g žervé
  • 3–4 lžíce mléka (podle potřeby)

Jak dělám pomazánku?

  1. Všechny suroviny dám do nožového mixéru a rozmixuju. Podle potřeby přiliju mléko.
  2. Pokud potřebujete, dosolte. Já žádnou sůl nepotřebovala.

*Jak peču dýni?

  1. Dýni omyju, neloupu. Rozpůlím a vydlabu semínka. Dýni nakrájím na větší kusy.
  2. Položím na pečicí papír a peču na 180 stupňů na horkovzduch v předehřáté troubě cca 30 min. 
  3. Dýni nesolím a nedávám ani olej. Takto připravená dýně se hodí na rozmixování do podoby pyré anebo třeba do pomazánek výše.

Kokosovo-banánové bábovičky

Domácí bábovičky anebo muffinky mohou nejen dětem posloužit jako snídaně anebo svačina. Výhodou doma připravovaných báboviček je, že máte pod kontrolou množství použitého cukru. V tomto receptu sladkost dodává především zralý banán a přirozeně nasladlý kokos.

Co potřebuju?

K odměřování používám hrnek o objemu 250 ml

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku řepkového oleje
  • 0,25 hrnku třtinového cukru
  • 0,5 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • navíc 2 hrsti lyofilizovaných malin
  • olej na vymazání a kokos na vysypání báboviček, příp. papírové košíčky na muffiny

Jak peču?

  1. Všechny suroviny z lednice vyndám alespoň hodinu před pečením.
  2. Vymažu si formičky olejem a vysypu kokosem. Zapnu předehřívat troubu na 170 stupňů.
  3. Do větší mísy dám banány a rozmačkám je vidličkou. Vyklepnu vajíčka a promíchám. 
  4. Přidám všechny ostatní suroviny kromě lyofilizovaných malin. Promíchám a na závěr už jen lehce vmíchám maliny. Rozdělím do formiček. Já do každé formičky dala 2 lžíce těsta. Celkem by to vyšlo na 8 báboviček. Já jich udělala 6 + 5 malých muffinů.
  5. Peču 25 minut. Propečenost vyzkouším špejlí, kterou vpíchnu do bábovičky, a pokud je špejle suchá, bábovičky jsou upečené.

Tip: místo lyofilizovaných malin se hodí i jiné mrazem sušené ovoce či sušené brusinky. Anebo také na kousky nasekaná čokoláda.

Doba přípravy
15 minut

Pečení
25 minut při 170 stupních

Forma na pečení
Používám tuto formu

Plány na večeři už máte? Ne? Mrkněte na 3 recepty na večeři, které zvládnete připravit do 10 minut.

Recepty byly připraveny v milé spolupráci s Petit Bateau.