Připravujete si kaše k snídani? Ovesné, rýžové, jáhlové, pohankové? A neodhadnete množství? Mně se to stává pořád. Tím, že nevařím jen pro sebe, tak mám občas velké oči a rodina zase malé žaludky :). A taky vařím od oka, takže sem tam navařím kaše pro celý regiment.

Druhý den by kaši už nikdo nechtěl, proto jsem ji použila jako základ do nákypu. Druhý den rodině servíruju teplou snídani a často nikoho nenapadne, že si pochutnávají na včerejší kaši v novém hávu.

Zajímá vás téma plýtvání? Anebo lépe: Neplýtvání? Mrkněte na mých 7 tipů, jak neplýtvat v kuchyni.


Co potřebuju?

  • cca 300 g zbylé kaše (měla jsem rýžovou, ale připravovala jsem už i z jáhlové a ovesné)
  • 200 g polotučného tvarohu (báječná bude i ricotta)
  • 2 vajíčka
  • 2–3 lžíce cukru (upravte podle toho, jak máte již sladkou kaši)
  • 7 švestek
  • vylepšení: 20 g másla

Jak připravuju nákyp?

1. Zbylou kaši rozmíchám s vajíčky, tvarohem a cukrem. Přendám do zapékací nádoby.

2. Švestky rozpůlím, vyndám pecku a položím na nákyp.

3. Takto buď dám na noc do lednice a upeču jej až ráno k snídani, anebo peču rovnou na 175 stupňů v předehřáté troubě asi 45 minut + 5 minut ještě pod grilem.

4. Vylepšení: před pečením pokladu plátky másla.

Podívejte se na mém Instagramu na postupové video.

Délka přípravy
10–15 minut

Pečení
50 min při 175 stupních

Forma na pečení
Používám tuto formu. Na uvedené množství potřebujete formu o velikosti 0,6l

Variace

Na nákyp se hodí jakákoliv zbylá kaše. Ovoce také použijte, jaké máte rádi anebo je sezónní.

Tip: Mnoho a mnoho krásných neplýtvacích a záchranných receptů najdete na stránkách Zachraň jídlo.