Dokonale krémový hummus si nelze nezamilovat. Sice ho dneska koupíte skoro v každém obchodě, ale chuť a občas i zbytečně vysoké množství oleje bývá napováženou. Navíc domácí máte hotový raz dva. A nemusí být jen z typické cizrny. Zkuste opomíjený žlutý hrách, tady je jeho schopnost se rychle rozvařit vítaná. Skvělé budou i máslové fazole. A klidně přihoďte i pečenou zeleninu, sušená rajčata… Však to znáte, nápadům se meze nekladou.
Co potřebuju?
- 200 g žlutého půleného hrachu (váha v suchém stavu)
- 5 lžic dobrého tahini (moje oblíbené je toto)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 5–6 lžic ledové vody
- sůl
Jak hummus připravuju?
- Hrách důkladně propláchnu a vařím v čerstvé vodě s trochou kmínu* doměkka. Trvá to asi 25 až 35 minut. Potřebuju, aby hrách byl velmi měkký. Solím až ke konci. Uvařený hrách sliju.
- Do mixéru dám všechny suroviny kromě vody. Začnu mixovat a podle potřeby přilévám vodu**. Mixuju, až dosáhnu hladké textury.
- Podávám se zeleninou, křupavým chlebem anebo třeba falafelem a svěžím salátem tabbouleh.
Tip: doporučuju uvařit si větší množství luštěnin najednou a pak část schovat do mrazáku. Ušetříte si čas příště, až budete luštěniny potřebovat. A jestli si říkáte, co s tím zbylým hrachem, tak zkuste třeba hrachovou polévku.
Doba přípravy
10 minut + namáčení a vaření hrachu
Množství
2 skleničky o objemu cca 330 ml
*kmín pomáhá pomáhá proti nadýmání. Skvělá je i saturejka.
** ledová voda pomáhá dosáhnou krémové konzistence. A také není nutné pak dávat tolik oleje