Dneska tu mám tip na „zbytkový“ recept. Nevím, jak vy, ale já moc neumím uvařit správné množství přílohy. Většinou mi zbyde kopec rýže, jáhel, pohanky atd. Jako naposledy u přípravy rychlého cizrnovo-květákového kari. Zůstalo mi dost rýže, ale také i půlka květáku, cukety a lilku. Prostě ideální základ na další večeři.

Použité suroviny berte jako rámcové doporučení. Báječně se bude hodit brokolice, dýně, batáty, mrkev atd. A klidně v základu osmahněte i oblíbené maso.


Co potřebuju?

  • 1 cibule
  • půlka cukety
  • půlka lilku
  • 1/4 až 1/2 květáku
  • malá miska uvařených máslových fazolí (anebo z konzervy)
  • malá miska mražené kukuřice
  • zbylá uvařená basmati anebo jasmínová rýže
  • 3 vejce
  • sůl a pepř
  • olej na opékání zeleniny
  • bylinky k podávání (já měla kerblík)

Jak vařím?

1.
Cibuli nakrájím nahrubo. Vhodím ji na pánev na 2 lžíce oleje. 

2.
Mezitím nakrájím lilek, cuketu na kousky, květák buď nakrájím anebo rozeberu na menší růžičky. Přihodím k cibuli, promíchám a chvíli opékám. Osolím.

3.
Podliju 2–3 lžícemi vody. Přiklopím poklicí a vařím 5–7 minut. Odklopím, zvýším výkon varné desky a nechám vyvařit vodu. Přihodím fazole, zbylou rýži, promíchám a chvíli společně opékám, aby se rýže prohřála. Na závěr ještě vmíchám kukuřici a rozklepnu vejce. 

4.
Přiklopím poklicí a nechám vejce dojít. Opepřím. Pokud spěchám, vajíčka vmíchám do rýže. Posypu bylinkami.

Doba přípravy
15–20 minut

Doba vaření
15 minut

Počet porcí
3–4