Pokud bych měla vybrat nejoblíbenější surovinu, kterou při pečení používám, byl by to kefír. Díky kefíru jsou moučníky krásně vláčné a navíc se hodí do těst, kde stačí vše smíchat dohromady a za chvíli je buchta v troubě. Pokud máte kefír také v lásce, zkuste třeba kefírovou bábovku s kokosem anebo kefírové bábovičky.

Dneska jsem kefír přidala do těsta na makovec, který jsem ozvláštnila o celý mák, resp. použila jsem polovinu mletého máku a polovinu nemletého máku. Nemletý mák v makovci krásně křupe.

Třešně jsem vypeckovala, což je sice pracnější cesta, nicméně pro děti a manžela bezpečnější :).


Co potřebuju?

Odměřovala jsem v hrnečku o objemu 250 ml

  • 1 hrnek kefíru
  • 3/4 hrnku oleje (používám kvalitní řepkový)
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek máku (namíchala jsem půl na půl mletý i nemletý)
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 200 až 300 g třešní (váha s peckami)
  • kousek másla na vymazání formy, dětská krupička anebo hrubá mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr k podávání

Jak peču?

1.
Formu vymažu máslem a vysypu krupičkou. Zapnu si předhřívat troubu na 175 stupňů.

2.
Vypeckuju si třešně.

3.
Do větší mísy pomocí hrnečku odměřím kefír a olej, rozklepnu vajíčka a smíchám.

4.
Do kefírové směsi nasypu všechny zbylé suroviny kromě třešní. Metlou vymíchám hladké těsto.

5.
Vliju do formy, uhladím a pokladu třešněmi. Dám péct na 45–50 minut. Propečenost těsta vyzkouším špejlí, pokud je po vyndání z makovce suchá, je upečeno.

6.
Nechám vychladnout a pocukruju moučkovým cukrem.

Doba přípravy
15 minut

Pečení
50 minut při 175 stupních

Forma na pečení
Čtvercová skleněná forma o velikosti 20×20 cm