Mnoho lidí běžně dělá karbanátky. Určitě nic proti nim, ale my doma moc maso nejíme, takže vymýšlím různé karbanátkové vegetariánské variace. A tahle je naše moc oblíbená – feta dodává tu správnou slanost a vláčnost a hrášek zase svěžest. V hlavní roli jsou špaldová zrna, která, hádám, že nejsou až tak běžná ve vašich kuchyních. Pokud je však neseženete, perfektně je zastoupí dopředu uvařená rýže, pohanka, ječné kroupy, bulgur.
Co potřebuju?
- 175 g špaldových zrn (váha v suchém stavu)
- 150 g fety
- 250 g hrášku
- 3–4 vejce
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g slunečnicových semínek (lze vynechat)
- 150 g jemných ovesných vloček
- sůl podle chuti
- olej na smažení
K podávání
Pečené brambory s rozmarýnem, česnekový dip ze zakysané smetany
Jak vařím?
1.
Uvařím špaldu. Vařím ji ve větším množství lehce osolené vody. Trvá to asi 40 minut. Přebytečnou vodu sliju.
2.
Cibuli nakrájím nahrubo, česnek posekám. Vhodím na pánev a na lžíci oleje orestuju dozlatova, občas zamíchám. Trvá to asi 10 minut. Chvíli před koncem přihodím semínka, aby placičky byly křupavější.
3.
Fetu nadrobím do větší mísy, vsypu hrášek. Poté přidám uvařenou špaldu i osmahnutou cibulku. Vyklepnu vejce, lehce osolím, promíchám.
4.
Přisypu vločky. Znovu promíchám. Směs dám odpočinout na 30 minut do lednice, aby vločky nabobtnaly a směs se spojila.
5.
Lehce navlhčenou rukou vytvaruju placičky o velikosti dlaně. Celkem jsem jich vytvarovala 12.
6.
Pomalu opékám na oleji z obou stran. Je lepší opékat pomalu – 7 až 10 minut z každé strany.
7.
Podávám s pečenými bramborami a dresinkem ze zakysané smetany ochucené česnekem, olivovým olejem a solí.
Doba přípravy
1,5 hodiny
Počet porcí
4
Obměny
Místo špaldy se hodí rýže, pohanka, bulgur, kroupy