Na léto ideální! V horkých dnech se mi nechce zapínat trouba, ale chuť na něco na zub u nás doma je vždypřítomná. V tu chvíli ráda sahám po přípravě tiramisu anebo tohoto kokosového dortu. Příprava je dětsky snadná, jediné, co na co musíte myslet, je nechat odkapat tvaroh a jogurt. Čas na odkapání nepodceňte, jinak dort nebude držet pohromadě.
Co potřebuju?
Sušenkový korpus
- 180 g kokosovo-kakaových sušenek (já vybrala Koky od Opavia)
- 50 g kokosového oleje anebo másla
Tvarohovo-kokosová náplň
- 500 g tučného bílého jogurtu
- 500 g tvarohu – já měla polotučný a tučný ve vaničce
- 70 g moučkového cukru
- 70 g strouhaného kokosu
- 200 g bílé čokolády
Poleva
- 100 g hořké čokolády
- strouhaný kokos na ozdobu
Jak nepeču?
1.
Alespoň 12 hodin před začátkem přípravy dortu dám na husté sítko vykapat bílý jogurt a tvaroh. Sítko umístím na mísu a dám do lednice.
2.
Připravím korpus – rozpustím kokosový olej. Sušenky rozmixuju v malém nožovém mixeru anebo rozdrtím v sáčku pomocí válečku na těsto. Olej přileju k rozdrceným sušenkám a ještě párkrát zapnu mixér, ať se olej se sušenkami spojí. Případně propojím ručně.
3.
Dno dortové formy vyložím pečicím papírem a vysypu na něj sušenkový základ a rozprostřu. Lžící upěchuji. Dám do lednice.
4.
Připravím náplň. Rozpustím bílou čokoládu v misce nad vodní lázní. Nechám ji lehce zchladnout.
5.
Do odkapaného tvarohu s jogurtem vmíchám kokos a cukr. Smíchám. Přiliju rozpuštěnou čokoládu a také ji vmíchám do tvarohového základu. Navrším na sušenkový základ, uhladím a dám chladit do lednice.
6.
Rozpustím hořkou čokoládu v misce nad vodní lázní. Čokoládu pak naliju na tvarohovo-kokosovou vrstvu dortu. Opatrně rozetřu po celém povrchu dortu. Ihned posypu kokosem.
7.
Nechám chladit alespoň 2 hodiny. Krájím ostrým nahřátým nožem (stačí nůž namočit do horké vody).
Doba přípravy
30 minut
Časová náročnost
12 hod na odkapání tvarohu a jogurtu, 2 hodiny chlazení výsledného dortu
Forma
Otevírací dortová forma o průměru 18 cm