Tenhle koláč nese chuť léta a slunce a zároveň nejde o běžný ovocný koláč. Moc nám chutná kokosovo-mandlový korpus. Docela dlouho mi trvalo, než jsem vychytala vyvážený poměr kokosu, mandlí, cukru a másla. Ale stálo to za to. Je dokonalý.

A sluší mu nejen meruňky. A rozmarýn! Toho se nebojte, v kombinaci s ovocem je báječný. V zimě ráda na korpus nasypu mražené lesní ovoce a je to taky boží.


Co potřebuju?

  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 60 g mletých mandlí
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 g hladké (špaldové) mouky
  • špetka soli
  • 125 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • olej/máslo a 2 lžíce krupičky/hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Náplň

  • 7 chuťově co nejlepších meruněk
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu

Jak peču?

1.
Všechny suroviny si vyndám z lednice alespoň hodinu před pečením. Rovnou si také rozpustím máslo, aby vychladlo.

2.
Do větší mísy od kuchyňského robota odvážím cukr a vyklepnu vejce, nasadím do robota s balónovou metlou a vyšlahám do nadýchané pěny. Chce to rychlost a taky čas, asi 10 minut. Jde to i ručním mixérem, ale bude to trvat déle.

3.
Mezitím si zapnu troubu, ať se předehřeje na 180 stupňů. A taky vymažu a vysypu formu na koláč.

4.
Připravím si také meruňky, nakrájím je na měsíčky. Několik snítek rozmarýnu posekám a promíchám s meruňkami.

5.
Pomleté mandle smíchám s moukou, práškem do pečiva a solí. 

6.
Do vyšlehané pěny postupně vmíchávám mandlovou směs a kokos. Už není třeba šlehat na vysokou rychlost.

7.
Na závěr vmíchám máslo.

8.
Těsto přendám do formy, vyskládám meruňky, sem tam zapíchnu kousek rozmarýnu a dám péct na 55 minut.

9.
Před krájením nechám alespoň chvíli zchladnout.

Doba přípravy
25 minut

Pečení
55 minut při 180 stupních

Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm