Muffiny peču fakt ráda, jsou totiž výborné jako svačina pro Anežku naven. Navíc do nich mohu schovat spoustu ovoce. I proto jsem chtěla vymyslet jednoduché, dejme tomu docela zdravé a univerzální jogurtové těsto, kde jen suroviny smícháte, takže máte za 5 minut hotovo. Musím říct, že s výslednou konzistencí těsta jsem fakt spokojená, krásně vláčné, příjemně sladké, ne moc lepivé a už vůbec ne suché.

A ovoce – to si tam dejte, jaké máte rádi anebo jaké je zrovna v sezóně. Supr budou jahody, borůvky, maliny, rybíz anebo třeba meruňky. A na podzim zase švestky, jablka, hrušky… Ty sladší druhy už na závěr neposypávejte cukrem. A kromě ovoce se samozřejmě hodí i kousky čokolády, oříšků anebo těsto ovoňte skořicí, vanilkou, tonka fazolí. Jak říkám, univerzální 🙂


Co potřebuju?

  • 1 hrnek bílého jogurtu (hrnek o objemu 250 ml)
  • 0,5 hrnku oleje (já používám tento řepkový)
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 0,5 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek hladké špaldové mouce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Navíc

  • 1 rebarbora
  • 2 lžíce třtinového cukru

Jak peču?

1.
Vajíčka a jogurt si vyndám alespoň hodinu před pečením z lednice.

2.
Než se pustím do přípravy muffinů, vyložím si formu na muffiny košíčky, zapnu si předehřívat troubu na 200 stupňů.

3.
Oloupu rebarboru, jde to rukou anebo za pomocí nože (mladé, tenké stonky není nutné loupat). Rebarboru pak nakrájím na menší kousky a dám stranou do misky.

4.
Do větší mísy dám mokré ingredience – vejce, jogurt a olej. Promíchám.

5.
Přidám suché suroviny – vločky, cukr, mouku, prášek do pečiva, špetku soli. Smíchám v hladké těsto.

6.
Těsto rozdělím do formiček a na každou muffinku dám pár kousků rebarbory. Nakonec každou posypu cukrem.

7.
Peču asi 25 minut. Propečenost vyzkouším špejlí, pokud je suchá, muffiny jsou hotové.

Doba přípravy
10–15 minut

Pečení
25 minut při 200 stupních

Počet muffinů
12 – používám tuto letitou formu