Neznám rychlejší a snažší recept než na tohle neférové těsto. Je moje velmi velmi oblíbené. Suverénně nejčastěji jej leju do klasické formy na bábovku a část těsta dochucuju kakaem. Klidně to udělejte také, nebudete zklamaní. V tomto případě stačí menší bábovková forma (cca 1,4 l) a pečte 40–45 minut. Anebo zkuste tyhle milé bábovičky a těsto si ozvláštněte mákem, oříšky, skořicí či třeba čokoládou.


Co potřebuju?

  • 1 hrnek (250 ml) kefíru
  • 0,5 hrnku oleje (používám tento řepkový, je nejen chuťově skvělý, ale bábovičky budou pak krásně žluté)
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku moučkového/třtinového cukru
  • 1,75 hrnku hladké (špaldové) mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej a dětská krupička / hrubá mouka na vymazání a vysypání formiček
  • půl hrnku mletého máku / 2 lžíce kakaa / 0,5 hrnku mletých ořechů / 1 lžíce skořice / kousky čokolády

Jak peču?

1.
Zapnu předhřívat troubu na 175 stupňů. Formičky vymažu olejem a vysypu krupičkou / hrubou moukou.

2.
Všechny ingredience kromě máku / kakaa… si odvážím v hrnku a dám do mísy. Ruční metlou vymíchám hladké těsto.

3.
2/3 rozdělím do formiček. Do zbylé třetiny vmíchám mák nebo kakao atd. A také rozdělím na světlé těsto do formiček.

4.
Peču cca 30 minut. Nechám vychladnout na mřížce.

Doba přípravy
do 10 minut

Pečení
30 minut při 175 stupních

Formičky
Mám tyto