Pomatuju si, jak byl Krtkův dort jednu dobu fenomén. Všichni kupovali v obchodech krabice se směsí na přípravu dortu. Taky jsem ji jednou koupila, při ceně se mi zatočila hlava a při přečtení složení ještě dvakrát :). A přitom upéct si Krtkův dort doma z pár základních surovin není vůbec žádná věda.
Co potřebuju?
Korpus
- 4 vejce
- 125 g třtinového cukru
- 90 g hladké (špaldové) mouky
- 35 g kvalitního holandského kakaa
- 25 g rozpuštěného a zchladlého másla
- špetka soli
Náplň
- 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku a více)
- 500 g tučného tvarohu
- 50 g 70–85% čokolády
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 menší a pevnější banány
Jak peču?
Korpus
1.
Vejce si vyndám na linku alespoň hodinu před začátkem pečení, aby měly pokojovou teplotu.
2.
Předehřeju si troubu na 170 stupňů. Dortovou formu vyložím pečicím papírem. Raději dávám jeden papír naspod a další pruh pečicího papíru po okrajích (papír lépe drží, pokud formu pomažu máslem).
3.
Vejce spolu s cukrem dám do velké mísy a nasadím do kuchyňského robota a pomocí balónové metly vyšlehám do světlé a nadýchané hmoty. Šlehám asi 15 minut. Opravdu je potřeba čas dodržet, aby korpus držel. Pokud nemáte robot, použijte ruční šlehač.
4.
Do krásně našlehaných vajíček proseju mouku, kakao a sůl. Lehce stěrkou vmíchám do vaječné směsi. Mouku spíš jen zakládám, abych nevyhnala vzduch.
5.
Vliju máslo a znovu opatrně zapracuju do těsta.
6.
Těsto vliju do dortové formy a dám péct na 40–45 minut. Propečenost vyzkouším špejlí, pokud je suchá, korpus je upečený.
7.
Korpus nechám zcela vychladnout na mřížce.
Náplň
1.
Smetanu ušlehám do pevné šlehačky, osladím a vmíchám tvaroh.
2.
Čokoládu nasekám najemno. Vmíchám ji do tvarohové náplně.
Kompletace
1.
Vršek korpusu seříznu, stačí jen přesahující „kopuli“. V korpusu nožem vykrojím anebo lžící vydlabu vnitřek, nechávám cca 1 cm od okrajů. Seřízlý korpus a i vnitřek rozdrobím a dám stranou.
2.
Do vzniklé prohlubně dám 3–4 lžíce krému, rozetřu a na ni poskládám banány. Pokud je potřeba, rozlomím je i na menší kousky.
3.
Na banány navrším zbylý krém do kopule. Uhladím.
4.
Nyní dort zasypu drobečky korpusu, podle potřeby rukou drobečky přitlačím do krému. Dám zachladit do lednice.
Doba přípravy
1,5–2 hodiny
Pečení
45 minut při 170 stupních
Forma na pečení
Otevírací dortová forma o průměru 18 cm