Ricotta je mojí velmi oblíbenou ingrediencí. Baví mě její jemnost i chuťová neutrálnost, která ji předurčuje ke sladkým i slaným pokrmům.

Jemnost ricotty je v chlebíčku vyvážena kyselostí rebarbory. Nicméně chlebíčku bude slušet i jiné ovoce v mimo rebarborové sezóně. Co takový rybíz, višně anebo angrešt? Hm?

Pro inspiraci na další koláče s rebarborou klikněte sem anebo sem. Anebo zkuste skvělou jáhlovou kaši s rebarborovým rozvarem.


Co potřebuju?

  • 80 g změklého másla
  • 250 g ricotty
  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 70 g dětské krupičky
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3 stonky rebarbory (asi 350 g před očištěním)
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru

Jak peču?

1.
Všechny suroviny z lednice si vyndám alespoň hodinu před pečením. Máslo ještě dřív, aby bylo opravdu měkké.

2.
Předehřeju si troubu na 175 stupňů.

3.
V míse vyšlehám ricottu, vejce a máslo. Já používám kuchyňského robota s nástavcem typu K. Trvalo to asi 5 minut.

4.
Postupně k ricottě zašlehám krupičku, cukr, mouku s práškem do pečiva a sůl. Šlehám tak dlouho, dokud výsledné těsto není zcela hladké. Mně to trvalo dalších 5 minut.

5.
Rebarboru očistím – odříznu suché konce, pokud mám větší kousky, je potřeba je oloupat. Já měla mladé stonky, takže jsem ji příliš loupat nemusela. Pokrájím ji na cca 2 cm plátky a promíchám ji s moučkovým cukrem.

6.
Ricottové těsto přendám do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Párkrát formou zaklepu. Vršek rovnoměrně posypu rebarborou.

7.
Peču asi 50 minut. Propečenost zkouším špejlí, pokud je suchá, chlebíček je upečený.

8.
Před krájením nechávám vychladnout na mřížce.

Doba přípravy
15 minut

Pečení
50 minut při 175 stupních

Forma na pečení
Na biskupský chlebíček o velikosti cca 25 cm