Bábovky jsou vděčný dezert. Navíc těsto na tuto bábovku je připravené raz dva, nic se nešlehá, neoddělují se bílky od žloutků a jiné cukrářské složitosti. Jediným kamenem úrazu je vyklápění bábovky, proto skutečně dbejte na vymazaní a vysypání formy.
A až budete mít chuť na jinou bábovku, vyzkoušejte i další naše oblíbené bábovky – třeba bohatou prezidentskou, ricottovou anebo tvarohovou anebo třeba podzimní dýňovo-tvarohovou.
Co potřebuju?
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 vejce
- 1/2 kelímku oleje (používám kelímek od tvarohu)
- 3 vrchovaté lžíce cukru
- 1 kelímek mletého máku
- 1/2 kelímku dětské krupičky
- 1 kelímek hladké špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva (18 g)
- špetka soli
- olej a krupička na vymazání a vysypání formy
Citrónový krém
- 2 lžíce měkkého másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce žervé
- 2 lžíce citrónové šťávy
Jak peču?
1.
Všechny suroviny si vyndám z lednice alespoň hodinu před tím, než začnu péct.
2.
Začnu si předhřívat troubu na 170 stupňů.
3.
Poctivě si vymažu formu na bábovku olejem a vysypu dětskou krupičkou.
4.
V jedné míse rozmíchám mokré ingredience – tvaroh, vejce a olej.
5.
V druhé míse promíchám suché ingredience – mouku, krupičku, cukr, mák, prášek do pečiva a špetku soli.
6.
Nakonec smíchám suchou a mokrou část bábovky. Vymíchám hladké těsto. Není třeba příliš míchat.
7.
Přendám do formy a peču 40 minut. Propečenost vyzkouším špejlí. Pokud je špejle suchá, bábovka je upečená.
8.
Vyndám z trouby a nechám chvíli vychladnout. Pomodlím se a vyklopím.
9.
Na krém utřu máslo s cukrem dohladka. Vmíchám žervé a citrónovou šťávu. Vychladím a podávám s bábovkou.
Doba přípravy
15 min.
Pečení
40 minut při 170 stupních
Obměny
Místo tvarohu se hodí ricotta a místo máku zase mleté ořechy