Další jednoduché, luštěninové, zeleninové a rychlé jídlo. Výhodou čočky je, že se nemusí na rozdíl od cizrny a třeba fazolí namáčet, takže nemusíte na nic čekat. Pokrájíte kořenovou zeleninu, osmahnete, přidáte čočku, rajčata a už jen necháte uvařit. Přípravu zfouknete do 15 minut! Doporučuju používat pevnější druhy čočky jako je právě drobná černá čočka beluga či francouzská zelená čočka puy. Benefitem těchto druhů čoček je, že po uvaření zůstávají pevné a oproti klasické čočce nejsou moučnaté.


Co potřebuju?

  • 3 mrkve
  • 1 petržel/pastiňák
  • 1 cibule
  • kousek celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • hrst sušených rajčat
  • 250 g černé (beluga) anebo zelené (puy) čočky, já měla mix
  • 400 g rajčat v konzervě
  • 700 ml vody
  • olej na vaření
  • sůl
  • pepř
  • k podávání – bazalka, parmazán, těstoviny, olivový olej

Jak vařím?

1.
Mrkev, pastiňák/petržel a celer oloupu a nakrájím na malinké kostičky. Rovněž oloupu cibuli a společně s česnek nakrájím nahrubo.

2.
Na dvou lžících oleje pokrájenou zeleninu orestuju dozlatova. Trvá to 7–10 minut.

3.
K zelenině přidám lžíci rajčatového protlaku a jen krátce zarestuju.

4.
Přihodím čočku, rajčata v konzervě, pokrájená sušená rajčata, osolím, opepřím a zaliju vodou. Promíchám, přiklopím poklicí a nechám vařit cca 35 minut. Občas promíchám.

5.
K podávání uvařím oblíbené těstoviny.

6.
Na talíři dozdobím bazalkou, zakápnu olivovým olejem a pokud nedržím veganskou verzi, nastrouhám parmazánem.

Doba přípravy
15 minut

Doba vaření
45 minut

Variace
Skvěle se do omáčky hodí i další bylinky jako oregano či trocha rozmarýnu