Od doby, kdy jsem objevila kváskové loupáky, tak mě baví používat kvásek i do dalších receptů. Včetně těch, které člověka na první dobrou nenapadnou. Skvělé je například kváskové brownies podle PG foodies anebo náš nejoblíbenější chleba podle receptu Karolíny Four. A na Vánoce peču už jenom kváskovou vánočku od Maškrtnice.
Použití kvásku v granole je rozhodně nevšední. Mě baví ta nakyslá chuť vloček a velké hrudky, které díky kvásku vzniknou. Jestli kvásek nemáte anebo se vám nechce několik hodin fermentovat, kvásek vynechte a získáte i tak báječnou křupavou granolu.
Množství a typ semínek i ořechů berte jen jako inspiraci a do granoly si naházejte to, co máte nejraději.
Co potřebuju?
- 500 g jemných ovesných vloček
- 120 g aktivního kvásku (ideálně se 100% hydratací, tedy 1:1 vody a mouky použité při rozkvasu, pro 120 g kvásku tedy potřebuju 10 g kvásku, 55 g mouky a 55 g vody), já mám celozrnný špaldový
- 50 g lněného semínka
- 50 g chia semínek
- 200 g slunečnicových semínek
- 30 g sezamu
- 200 g para ořechů anebo jakýchkoliv vámi oblíbených ořechů
- 400 g kokosového mléka z konzervy
- 60 g kokosového oleje
- 150 g medu
- Půl lžičky soli
- 1 lžíce skořice
- 2 lžíce kakaa (může i nemusí být)
- 100–150 g tmavé čokolády
Jak peču?
1.
Ve velké míse promíchám vločky s kváskem, zakryju fólií a nechám ideálně 8 hodin fermentovat.
2.
Nasekám ořechy a spolu se semínky je vmíchám do vloček.
3.
Do kastrůlku vliju kokosové mléko, přidám olej, med, skořici, sůl a případně kakao.
4.
Vše zahřeju a promíchám, aby se jednotlivé složky spojili. Vliju pak do vloček a promíchám.
5.
Rozprostřu na plech s pečicím papírem a peču při 160 stupních asi 1 a půl hodiny. Každých cca 20 minut promíchám.
6.
Nechám lehce zchladnout a vmíchám posekanou čokoládu.