Od doby, kdy jsem objevila kváskové loupáky, tak mě baví používat kvásek i do dalších receptů. Včetně těch, které člověka na první dobrou nenapadnou. Skvělé je například kváskové brownies podle PG foodies anebo náš nejoblíbenější chleba podle receptu Karolíny Four. A na Vánoce peču už jenom kváskovou vánočku od Maškrtnice.

Použití kvásku v granole je rozhodně nevšední. Mě baví ta nakyslá chuť vloček a velké hrudky, které díky kvásku vzniknou. Jestli kvásek nemáte anebo se vám nechce několik hodin fermentovat, kvásek vynechte a získáte i tak báječnou křupavou granolu.

Množství a typ semínek i ořechů berte jen jako inspiraci a do granoly si naházejte to, co máte nejraději.


Co potřebuju?

  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 120 g aktivního kvásku (ideálně se 100% hydratací, tedy 1:1 vody a mouky použité při rozkvasu, pro 120 g kvásku tedy potřebuju 10 g kvásku, 55 g mouky a 55 g vody), já mám celozrnný špaldový
  • 50 g lněného semínka
  • 50 g chia semínek
  • 200 g slunečnicových semínek
  • 30 g sezamu
  • 200 g para ořechů anebo jakýchkoliv vámi oblíbených ořechů
  • 400 g kokosového mléka z konzervy
  • 60 g kokosového oleje
  • 150 g medu
  • Půl lžičky soli
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce kakaa (může i nemusí být)
  • 100–150 g tmavé čokolády

Jak peču?

1.
Ve velké míse promíchám vločky s kváskem, zakryju fólií a nechám ideálně 8 hodin fermentovat.

2.
Nasekám ořechy a spolu se semínky je vmíchám do vloček.

3.
Do kastrůlku vliju kokosové mléko, přidám olej, med, skořici, sůl a případně kakao.

4.
Vše zahřeju a promíchám, aby se jednotlivé složky spojili. Vliju pak do vloček a promíchám.

5.
Rozprostřu na plech s pečicím papírem a peču při 160 stupních asi 1 a půl hodiny. Každých cca 20 minut promíchám.

6.
Nechám lehce zchladnout a vmíchám posekanou čokoládu.