Peču pořád, vařím ještě častěji, ale nestíhám fotit. Buď jsou obě holčičky vzhůru, anebo alespoň jedna zrovna teď hned něco potřebuje, anebo to, co upeču musím rozkrojit přesně 3 vteřiny po vytažení z trouby. Anebo je tak hnusně a tma, že by stejně žádné fotky nevznikly. Tenhle dort jsem vyfotila asi za 3 minuty výjimečného jakžtakž klidu a za šera až hrůza, ale co už, pokud bych čekala na lepší konstelace hvězd, skončila bych jako Godot. Tak jako tak, i když fotky nejsou velká sláva, dort je skvělý.
Co potřebuju?
Korpus
- 50 g másla
- 150 g ovesných vloček
- 70 g ořechů (já měla opražené mleté lískové)
- 30 g čekankové sirupu (bude fungovat i med, javorový sirup anebo třeba rýžový sirup)
Tvarohová náplň
- 3 polotučné tvarohy ve vaničce (držíte-li přísnou tajli, sáhněte po nízkotučném tvarohu, ale mně osobně moc nechutná)
- 3 vejce
- 60 g čekankové sirupu (výsledný dort nebude moc sladký, chcete-li si dopřát lahodnější chuť klidně na sladidle přidejte, skvěle poslouží i třtinový cukr)
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa holandského typu
Jak peču?
1.
Začínám tím, že si všechny tvarohy vyklepnu do sítka a nechám je alespoň 4 hodiny odkapat. Klidně i v lednici přes noc.
2.
Připravím si korpus. Rozpustím si máslo a nechám jej chvíli zchladnout. V mezičase si rozmixuju vločky a oříšky (pokud již je nemám mleté).
3.
Do mixéru k vločkám rovnou přiliju máslo i čekankový sirup. Párkrát promixuji, výsledná hmota tvoří větší hrudky.
4.
Těsto vmačkám do dortové formy. Hmotu vymačkám i na stěny formy. Pokud se mi sype, pomůžu si namočenými rukama. Takto připravený korpus vložím do lednice.
5.
Začnu si předhřívat troubu na 165 stupňů a pustím se do přípravy náplně.
6.
Připravím si dvě mísy. Do jedné mísy dám žloutky, vykapané tvarohy a čekankový sirup. Do druhé (velmi dobře vymyté) mísy dám bílky, které se špetkou soli vyšlehám do pevného sněhu.
7.
Sníh pomocí stěrky lehce zapracovávám do tvarohové směsi. Tvaroh nemíchám, ale sníh spíš do tvarohu „zakládám“.
8.
Polovinu tvarohové náplně přendám do jiné misky, kam vsypu kakao a lehce promíchám.
9.
Vyndám si korpus z lednice a postupně do jeho středu střídám po lžících náplně.
10.
Nakonec dortem lehce zatřesu, aby si náplně „sedly“ a dám péct do předehřáté trouby na 165 stupňů. Peču asi 1 hodinu.
11.
Před krájením nechám dort zcela vychladnout.
TIP
Ještě lepší je nechat dort odpočinout do druhého dne, protože korpus nasákne vlhkost z tvarohu a nebude se vůbec drobit.
Doba přípravy
25 minut
Pečení
165 stupňů cca 1 hodina
Forma na pečení
Dortová forma o průměru 18 cm