Koláč, který si vás získá pro svou rychlou a snadnou přípravu, variabilitu a jemnou chuť. Na podzim bude skvělý s hruškami, jablky anebo švestkami, v zimě s mraženým ovocem uschovaným z léta, na jaře s rebarborou a v létě s meruňkami, jahodami anebo borůvkami. Kyselejší ovoce posypte drobenkou, jablka doplňte skořicí a vlašáky. A tak dále… Nechte se vést vlastní mlsností.
Co potřebuju?
Lité těsto
- 150 g bílého jogurtu
- 1 žloutek
- 25 ml rostlinného oleje
- 100 g cukru (já měla tentokrát moučkový)
- 6 g prášku do pečiva
- 50 g dětské krupičky
- 80 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
Náplň
- 250 g tučného tvarohu (doporučuju koupit kvalitní farmářský)
- 25 g moučkového cukru (1 polévková lžíce)
- 2 pevné hrušky
- 25 g mandlových lupínků
Jak peču?
1.
Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů. Také si vyndám všechny suroviny z lednice, aby se srovnala jejich teplota.
2.
Do mísy odměřím všechny suroviny na těsto a promíchám metlou do hladké konzistence.
3.
Koláčovou formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
4.
Těsto vliju do formy a lehce uhladím.
5.
Tvaroh promíchám s cukrem a lžící jej nepravidelně navrším na těsto.
6.
Hrušky oloupu a nakrájím na tenké plátky. Rozprostřu je na koláč.
7.
Posypu mandlemi a dám péct do trouby.
8.
Peču asi 1 hodinu a 15 minut. Před krájením nechám vychladnout.
Doba přípravy
do 20 minut
Pečení
75 minut při teplotě 170 stupňů
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm
Dobrý den,
asi hloupý dotaz, ale olej a krupice se dává i do těsta? Nebo slouží pouze pro vymazání formy?🤭😊
Dobrý den, olej je na vymazání formy a krupice na její vysypání :).