Tento koláč si pamatuju z dětství, u nás doma se pekl skutečně často. Nejprve jsme jej znali jako tvarohový švédský koláč (proč švédský, když zrovna tvaroh je poměrně česká specialita, těžko říct 🙂 a pak se ale ujal název samožer, který je rozhodně přiléhavější.

Podle původního receptu patří do koláče kromě tvarohu ještě spousta másla a cukru, proto jsem se jej pokusila odlehčit a naopak v koláči přidat na vláknině prostřednictvím vloček a na svěžesti díky lesnímu ovoci. A s výsledkem jsme byla moc moc spokojená, tak se nebojte i této zdravější variace.


Co potřebuju?

Suché těsto

  • 2 hrnky jemných ovesných vloček (250 g)
  • menší polovina hrnku třtinového cukru (90 g)
  • 1/2 hrnku hladké špaldové mouky (90 g)
  • 1 prášek do pečiva (12 g)

Náplň

  • 3 tvarohy ve vaničce (já použila 2 polotučné a 1 tučný / 750 g celkem)
  • menší polovina hrnku třtinového cukru (90 g)
  • 1/2 hrnku mléka (125 ml)
  • 3 vejce
  • 3 hrsti ovoce (já sáhla po mražené lesní směsi, skvělé budou ale i čerstvé maliny, borůvky anebo v zimě třeba rozinky v rumu)
  • 110–125 g másla

Jak peču?

1.
Zapnu si předhřívat troubu na 170 stupňů.

2.
K ruce si vezmu 2 větší mísy. Do jedné si navážím ingredience na suché těsto. Dobře promíchám.

3.
V druhé míse rozmíchám tvarohy s vejci, cukrem a mlékem.

4.
Pekáček či zapékací mísu vyložím pečicím papírem.

5.
Dno pekáčku vysypu polovinou suchého těsta (já to dělám od oka)

6.
Na něj opatrně naliju tvarohovou směs a zasypu jej ovocem a nakonec i zbylým suchým těstem.

7.
Lehce zarovnám a celý povrch pokladu plátky másla.

8.
Peču asi 90 minut, až je tvarohová vrstva zpevněná. Krájím po vychladnutí.

Doba přípravy
kolem 60 minut

Pečení
90 minut při 170 stupních

Forma
Čtvercová skleněná forma o velikosti 20×20 cm

TIP: neuděláte chybu, když zvolíte o trochu větší formu, já to měla tipťop, i proto jsem koláč pekla dlouho, aby se mi dostatečně propekl