Přiznávám, že příprava obědů či večeří pro malého strávníka je pro mne složitější než vymýšlení snídaní. I když principy jsou stejné – chci, aby jídlo bylo pestré, chuťově dobré, netrvalo příliš dlouho a ideálně, aby chutnalo manželovi i dceři.

Uznávám, že je velmi snadné sklouznout ke stereotypům. I u Anežky vím, že některé suroviny jí chutnají víc než jiné a je tedy větší šance, večeře v ní zahučí. Na druhou stranu se bojím, aby za chvíli nebyla ochotná jíst jen pár ingrediencí, i proto se se snažím o co největší pestrost, i když ne vždycky má jídlo u ní (anebo i u manžela :))) úspěch.

Také jí ke každému jídlu podsouvám zeleninu, někdy ochutná, někdy i většinu sní, někdy se jí ani nedotkne. Chci, aby si ale vypěstovala návyk, že zelenina je přímou součástí chodu.

A poslední bod, který chci zmínit, je maso. Nejsme, vegani ani vegetariáni, ale maso je na našem jídelníčku zastoupené spíš sporadicky. Já maso jím spíš z donucení, manžel jej také moc nemusí a u Anežky velmi záleží na konzistenci masa (např. mleté krůtí docela sní, kuřecí kostky vůbec).

Věřím, že vás několik talířů zaujme a že jimi zkusíte potěšit své ratolesti a ostatní členy rodiny 🙂


Těstoviny

Většinou bývají u dětí oblíbené, ani u nás tomu není jinak. Vybírám různé tvary, aby se Anežce neokoukaly. Na špagety a jiné delší nudle ale odvahu nemám :). Občas zařazuju i luštěninové těstoviny, ale spíš výjimečně, protože Anežka s luštěninami nemá problém.

Moje variace na mac nad cheese – zapečené makaróny promíchané s cottage sýrem, hráškem, fazolemi edamame a nakrájeným sýrem scamorza

Jednoduché těstoviny (gigli) s kuřecím masem a omáčkou ze smetany, cheddaru, trochy hořčice, česneku a hrašku. Maso Anežce moc nejede, takže většinou vyzobe těstoviny a hrášek.

Naše oblíbené těstoviny podle receptu Ottolenghiho s cizrnou, římským kmínem, špenátem, vývarem a kořením za’atar.

Těstoviny s domácím rajčatovým pestem (sušená rajčata rozmixovaná s ořechy/semínky, česnekem, olivovým olejem a parmazánem), lístky rukoly a cherry rajčaty a fetou.


Zeleninová jídla

Zelenina hraje v naší stravě důležitou roli, snažím se mít v lednici neustálou zásobu čerstvé a pokud možno sezónní zeleniny, ze které se dají pak vymyslet super jídla.

Hráškovo-braborový krém zjemněný smetanou a k tomu krutony z kváskového chleba.

Ne úplně dobře vypadající jídlo (uznávám), ale jde o cuketovou fritattu z ciabatty a parmazánu.


Obiloviny a rýže

Různé obiloviny se snažím na talíř propašovat každý týden, ne vždy mají úspěch u manžela, byť dcera si je docela ráda dá. Speciálně kuskus je v létě perfektní na přípravu – jen se zalije vodou a je hotovo. Z rýže zatím uznává spíš jen arborio či carnaroli v rizotu. Věřím, že ale i na jasmínovou, basmati či různé barevné odrůdy rýže ještě dojde.

Tohle jídlo mělo u Anežky úspěch – perlový kuskus s opečenou cibulí, houbami, tymiánem a fetou.

Rozložená bowl – tahle forma servírování Anežku velmi zaujala. V této verzi měla jáhly ochucené bazalkovým pestem, máslové fazole, olivy, cuketa na másle, míchaná vajíčka s fetou a cottagem a ajvarem.

Klasické žampiónové risotto – potřebujete jen rýži arborio anebo carnaroli, šalotku, kuřecí/zeleninový vývar, trochu trpělivosti a hlavně hodně másla a parmazánu.

Letní kuskusový salát s pestem, cherry rajčaty a Anežky oblíbenou baby mozzarellou.

Kroupový salát s pečeným lilkem, dresinkem z tahini pasty, pečeného česneku, sušených rajčat, olivovým olejem a bílým jogurtem a hlavně s opečeným halloumi sýrem a k tomu listí a cherry rajčata.

Dušená čočka puy s lilkem, cherry rajčaty, tymiánem a nahoře kopeček crčme fraiche. Další z receptů vařené podle Ottolenghiho. Ve všech receptech používám rajčata od Čerstvě utrženo.


Různé placičky

Jsou skvělé i pak druhý den na svačinu do kočárku, dobře se dětem drží a bezpečně se i transportují. Většinou se do placiček dá schovat rozličná zelenina či luštěnina. Tuto podobu (s tatarkou :))) bere na milost i manžel.

Cizrnovo-mrkvové placičky (spojené jen vajíčkem a strouhaným ementálem) s bramborami pečenými s bylinkami a olivovým olejem a k tomu žervé a rajčátko.

Jednoduché ricottové placičky, ve kterých je jen vajíčko, parmazán, mléko a špaldová mouka. Skvěle budou chutnat i k snídani. Tady jsem je doplnila jen čerstvou zeleninou, cottagem a ementálem.

Placičky z rozmačkané kořenové zeleniny z kuřecího vývaru, k tomu parmazán a vajíčko. Jako příloha posloužila špaldová palačinka a paprikový ajvar.

Placičky ve formě přílohy – polednová kaše s máslem a parmazánem, rozetřená na plechu a pak pokrájená a opečená. Polentové placičky doplnily kuřecí kousky s hráškem a cuketou.


Další inspirace na jednoduché večeře/obědy

Občas máme k studenou večeři – kvalitní kváskový chleba a k němu např. vajíčkovou pomazánku.

Tortilla ve 2 variacích – jednou plněná posekaným kuřecím masem, které jsem obrala po uvaření vývaru, opečené s cibulí, mrkví, římským kmínem a rajčatovou passatou.

Anežky velmi oblíbené jídlo (miluje totiž houby, a to i ty lesní) – mleté krůtí maso se smetanou a dvěma druhy žampiónů. Přílohou byly na másle opečené bramborové gnocchi.

Jednoduchá bramborová fritatta – jen brambory, vajíčko a sýr. Zelenina je součástí každého talíře.

Druhou variací je tortilla plněná míchaným vajíčkem, špenátem, cherry rajčaty, žervé a ementálem. Tuhle tortillu jsem připravovala i k snídani a měla úspěch, a to i u manžela.

Jedna specialitka na závěr – tvarohové jahodové knedlíky podle receptu kavárny Savoy. Posypané strouhaným perníkem a tvrdým tvarohem a zalité máslem. I takové večeře jsou někdy třeba…

Baví vás taková inspirace? Budu ráda, když mi pošlete, co má úspěch u vašich dětí. Anebo mě označte na instagramu jako @buchtavtroube či pod #buchtavroube