Dokonalý letní koláč. Jediné, co budete muset udělat, je upéct si linecký korpus, doporučuju si těsto připravit den dopředu a ráno, ještě když není vedro k padnutí, upéct korpus. A zbytek už můžete dělat absolutně bez zapnuté trouby, což se v teplých dnech hodí.
Korpus můžete naplnit dle momentální chuti i stavu lednice, já smíchala žervé, tvaroh a tučnou zakysanou smetanu. Skvělý bude i krém z mascarpone odlehčený tvarohem anebo třeba jen čistě ušlehaná smetana. Příště bych chtěla upečený korpus potřít ještě lemon card, to bude teprve pecka. Pak už jen naházíte všechno ovoce, co je zrovna v plné síle a máte dokonalý letní dezert.
Co potřebuju?
1 dávku lineckého těsta (recept tady)
Náplň
- 250 g polotučného tvarohu (vykapaného alespoň 3 hodinu na sítku)
- 250 g žervé
- 200 g co nejtučnější zakysané smetany, ideálně crème fraîche
- 70 g moučkového anebo jemně mletého třtinového cukru
- polovina vanilkového lusku
- oblíbené čerstvé ovoce – maliny, borůvky, jahody, ostružiny, rybíz, meruňky, nektarinky… (já použila 125 g malin, 80 g borůvek a 5 meruněk)
Jak peču?
1.
Všechny suroviny na těsto, tedy máslo a vejce (žloutek) si vyndám na kuchyňskou linku alespoň hodinu dopředu. Máslo je lepší nechat změknout ještě déle.
2.
Odvážím si ingredience na linecké těsto (mouku, máslo, cukr, žloutek i špetku soli) a dám jej vypracovat do kuchyňského robota s nástavcem typu hák. Těsto se mi v robotu předpracuje na hrudky, které pak rukou spojím na hladkou a nelepivou kouli, kterou zabalím do potravinářské fólie a dám ji vychladit alespoň na půl hodiny do lednice. Klidně přes noc.
3.
Zapnu si předhřívat troubu na 170 stupňů.
4.
Odpočaté těsto nechám chvíli povolit na kuchyňské lince a následně vyválím na co nejvíc kulatý plát o tloušťce 2 mm.
5.
Formu na koláč vymažu máslem a vyválené těsto do ní přenesu. Okraje těsta přimáčknu k formě a přebytečné kousky těsta odříznu a případně jimi vyspravím místa, kde těsto chybí.
6.
Na dno těsta položím pečicí papír, na který nasypu např. fazole, abych těsto zatížila a nenafouklo se.
7.
Prvních 15 minut peču i fazolemi, následně je i s pečicím papírem odstraním a korpus dopeču ještě 25 minut.
8.
Vyndám z trouby a nechám zcela vychladnout.
9.
Připravím krém. Odkapaný tvaroh promíchám s žervé a zakysanou smetanou, osladím a přidám i vanilková semínka (lusk podélně rozříznu, nožem vyškrábnu semínka. Zbylý lusk vhodím např. do dózy s moučkovým cukrem anebo do lahve s rumem).
10.
Krém navrším na koláčový korpus a dozdobím ovocem.
11.
Dám do lednice alespoň na hodinu, aby těsto zkřehlo a dalo se nakrájet.
Doba přípravy
30 min + čas na odležení těsta, vychladnutí upečeného korpusu a uležení hotového koláče
Pečení
40 min při 170 stupních
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm