Bublanina – absolutní klasika, vděčná buchta, která voní sluncem a létem. Určitě máte svůj oblíbený recept, tady je moje kefírová anebo jogurtová variace, díky které je těsto vláčné a lehké. A vytváří skvělý základ pro poctivé množství ovoce. Nebojte se ovocem vůbec nešetřit a mixovat zrovna to, co je v sezóně.
Co potřebuju?
- 2 vejce
- 75 g třtinového cukru
- 300 ml kefíru anebo bílého jogurtu
- 75 g rostlinného oleje
- 100 g dětské krupičky
- 150 g hladké špaldové mouky
- špetka soli
- 12 g prášku do pečiva (1 balení)
- 600–700 g ovoce (já měla mix jahod, třešní a pár borůvek)
Jak peču?
1.
Všechny ingredience z lednice si vyndám na kuchyňskou linku alespoň 1 hodinu před tím, než začnu bublaninu připravovat.
2.
Zapnu si předehřívat troubu na 175 stupňů.
3.
Vejce společně s cukrem nechám vyšlehat do světlé pěny v kuchyňském robotu. Používám balónovou metlu a trvá to asi 10 minut.
4.
K našlehané vaječné pěně přiliju olej a také kefír anebo jogurt. Neustále nechávám robot šlehat.
5.
Přisypu zbylé suché ingredience – mouku, krupičku, sůl a prášek do pečiva. Promíchám.
6.
Výsledné těsto připomíná tekutější těsto na bábovku. Vliju jej do koláčové formy vyložené pečicím papírem (anebo vymazané a vysypané).
7.
Na uhlazený povrch těsta rovnoměrně nasypu sezónní ovoce. Větší kousky jahod jsem pokrájela na čtvrtky. Třešně jsem vypeckovala, aby se bublanina dobře jedla.
8.
Peču 35 minut.
Doba přípravy
25–30 minut
Pečení
35 minut při teplotě 175 stupňů
Forma na pečení
Koláčová forma o průměru 26 cm