Myslím, že cheesecaky nejde nemilovat. Mám svůj ozkoušený recept, který vznikal v průběhu několika let, než jsem našla přesně takový poměr ingrediencí a postup, díky kterému na konci snažení mám ten nejdokonalejší cheesecake.

No jo, ale nemůžu přeci péct pořád ten samý dort dokola, proto vymýšlím další variace. Jednou je to odlečený dort s tvarohem, jindy volím nepečenou verzi do skleniček a tentokrát jsem upekla cheesecake s poctivou dávkou vaječného likéru. A jestli zrovna doma nemáte vaječňák, skvělý bude i jiný krémový likér.


Co potřebuju?

Sušenkový korpus

  • 150 g kakaových sušenek
  • 75 g rozpuštěného másla

Krémová náplň

  • 450 g žervé (např. Palouček z Lidlu, Jaroměřice žervé atd.)
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 75 g moučkového cukru
  • 70 ml vaječného likéru (já použila Bols Advocaat)

Likérová poleva

  • 200 g créme fraîche
  • 15 ml vaječného likéru
  • 25 g moučkového cukru

Jak peču?

1.
Hodinu, než se pustím do pečení, si vyndám všechny suroviny z lednice. Také si rovnou rozehřeju máslo a nechám jej zchladnout.

2.
Těsně před přípravou dezertu si zapnu předehřívat troubu na 170 stupňů.

3.
Sušenky rozdrtím v nožovém mixéru anebo jej dám do pevného sáčku a válečkem na těsto rozdrtím najemno.

4.
Sušenkovou drť promíchám s máslem, přendám do dortové formy a pomocí lžíce upěchuju na dno i okraje formy. Nebojím se přitlačit. Formu pak dám alespoň na pár minut do mrazáku.

5.
Připravím si náplň – do větší mísy si dám žloutky, vajíčko, žervé, cukr i vaječný likér. Metlou promíchám. Není potřeba dlouho šlehat. Nechci do směsi vhánět přebytečný vzduch, chci docílit hladké náplně bez kousků.

6.
Formu se sušenkovým základem vyndám z mrazáku a obalím ji 2 vrstvami alobalu (poslouží i potravinářská fólie).

7.
Připravenou náplň vliju na sušenkový základ. Párkrát formou bouchnu o linku, abych vyhnala případné bubliny z náplně.

8.
Dort vložím do pekáče, který mám naplněný do menší poloviny vodou.

9.
Peču 70 minut, až je náplň pevná, ale stále pružná. Nechám zcela vychladnout.

10.
Připravím si polevu – créme fraîche smíchám s cukrem a vaječným likérem. Potřu jí povrch cheesecaku.

11.
Nechám v lednici uležet přes noc a pak teprve krájím.

Doba přípravy
30 minut + pečení a chlazení

Pečení
70 minut na 170 stupňů

Forma
Dortová forma s odnímatelným okrajem o velikosti 18 cm