Myslím, že cheesecaky nejde nemilovat. Mám svůj ozkoušený recept, který vznikal v průběhu několika let, než jsem našla přesně takový poměr ingrediencí a postup, díky kterému na konci snažení mám ten nejdokonalejší cheesecake.
No jo, ale nemůžu přeci péct pořád ten samý dort dokola, proto vymýšlím další variace. Jednou je to odlečený dort s tvarohem, jindy volím nepečenou verzi do skleniček a tentokrát jsem upekla cheesecake s poctivou dávkou vaječného likéru. A jestli zrovna doma nemáte vaječňák, skvělý bude i jiný krémový likér.
Co potřebuju?
Sušenkový korpus
- 150 g kakaových sušenek
- 75 g rozpuštěného másla
Krémová náplň
- 450 g žervé (např. Palouček z Lidlu, Jaroměřice žervé atd.)
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 75 g moučkového cukru
- 70 ml vaječného likéru (já použila Bols Advocaat)
Likérová poleva
- 200 g créme fraîche
- 15 ml vaječného likéru
- 25 g moučkového cukru
Jak peču?
1.
Hodinu, než se pustím do pečení, si vyndám všechny suroviny z lednice. Také si rovnou rozehřeju máslo a nechám jej zchladnout.
2.
Těsně před přípravou dezertu si zapnu předehřívat troubu na 170 stupňů.
3.
Sušenky rozdrtím v nožovém mixéru anebo jej dám do pevného sáčku a válečkem na těsto rozdrtím najemno.
4.
Sušenkovou drť promíchám s máslem, přendám do dortové formy a pomocí lžíce upěchuju na dno i okraje formy. Nebojím se přitlačit. Formu pak dám alespoň na pár minut do mrazáku.
5.
Připravím si náplň – do větší mísy si dám žloutky, vajíčko, žervé, cukr i vaječný likér. Metlou promíchám. Není potřeba dlouho šlehat. Nechci do směsi vhánět přebytečný vzduch, chci docílit hladké náplně bez kousků.
6.
Formu se sušenkovým základem vyndám z mrazáku a obalím ji 2 vrstvami alobalu (poslouží i potravinářská fólie).
7.
Připravenou náplň vliju na sušenkový základ. Párkrát formou bouchnu o linku, abych vyhnala případné bubliny z náplně.
8.
Dort vložím do pekáče, který mám naplněný do menší poloviny vodou.
9.
Peču 70 minut, až je náplň pevná, ale stále pružná. Nechám zcela vychladnout.
10.
Připravím si polevu – créme fraîche smíchám s cukrem a vaječným likérem. Potřu jí povrch cheesecaku.
11.
Nechám v lednici uležet přes noc a pak teprve krájím.
Doba přípravy
30 minut + pečení a chlazení
Pečení
70 minut na 170 stupňů
Forma
Dortová forma s odnímatelným okrajem o velikosti 18 cm