Sladké chlebíčky se řadí mezi vděčné dezerty. Díky formě jsou skvěle kompaktní a hodí se i jako sváča na cesty. Zároveň jsou variabilní, co se týče do typu těst i náplní. Na blogu mám už několik inspirací, tak mrkněte sem anebo třeba sem. A na podzim si upečte tenhle kořeněný dýňový chlebíček. A samozřejmě nemůže chybět ani klasický banana bread.

Tenhle je „mokrý“ díky tvarohu a jemně štiplavý díky lesnímu ovoci a sladký díky bílé čokoládě.


Co potřebuju?

  • 125 g změklého másla
  • 100 g třtinového cukru 
  • 3 vejce
  • 220 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 210 g mouky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g bílé čokolády do těsta + 70–80 bílé čokolády na polevu
  • 130 g bobulovitého ovoce (těsto je sladší, proto se hodí kyselejší druhy ovoce – rybíz, maliny, ostružiny, klidně mix a může být i mražený)

Jak peču?

1.
Všechny suroviny na pečení si vyndám alespoň 1 hodinu předem z lednice. Máslo je lepší vyndat ještě dřív.

2.
Máslo společně s cukrem dám do mísy, kterou nasadím do kuchyňského robota a pomocí metly typu K asi 10 minut šlehám do světlého, voňavého a našlehaného krému.

3.
Též si zapnu předehřívat troubu na 175 stupňů.

4.
K našlehanému máslu zašleháme postupně vejce, opravdu je lepší dávat jedno po druhém.

5.
Jakmile jsou zašlehaná vejce, vešleháme i tvaroh a citrónovou šťávu.

6.
Mouku promísíme společně se solí a práškem do pečiva a takto ji lehce vmícháme do „mokré“ směsi.

7.
Výsledné těsto neteče a ulpívá na lžíci.

8.
Posledním krokem je vmíchání posekané bílé čokolády a ovoce. Pokud máte mražené, snažte se vmíchat ovoce opatrně, ať vám neobarví těsto.

9.
Těsto přendám do formy na chlebíček, kterou mám vyloženou pečicím papírem.

10.
Peču asi 55 minut. Po upečení přendám na mřížku a nechám zcela vychladnout.

11.
Čokoládu rozpustím v kastrůlku nad vodní lázní – dávám pozor, aby se voda z hrnce pod čokoládou nedostala do čokolády, čokoláda by se srazila.

12.
Chlebíček přeliju rozpuštěnou čokoládou a případně dozdobím ovocem.


Doba přípravy
30 minut

Pečení
55 minut při 175 stupních

Forma na pečení
Na biskupský chlebíček o velikosti cca 25 cm