Jestli na koláčích něco miluju, tak je to drobenka. Proto třeba crumble je dle mého mlsného jazyka jeden z nejnej dezertů. (Ne)výhodou crumblu je, že je nejlepší ho sníst polévkovou lžící ještě zahorka z trouby. To bych troubu už nikdy nevypnula, že :). Proto se nabízí tenhle dvojitý drobenkový koláč. Místo spodního těsta má skvělou drobenku a uprostřed bohatou tvarohovou náplň. A nahoře spoustu drobenky.
Dopředu avízuju, že koláč patří mezi méně sladké a více zdravé dezerty. Snažím se takto péct kvůli dceři, která od nás ráda ochutnává. Pokud jste naladěni více nasladko, nebojte se si náplň přisladit.
Co potřebuju?
- 50 g ořechů (požila jsem mix)
- 100 g ovesných vloček
- 100 g změklého másla
- 1 žloutek
- 50 g třtinového cukru
- špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 130 g hladké špaldové mouky
Náplň
- 750 g polotučného tvarohu (alespoň 3 hodiny vykapaného na sítku)
- 2 vejce
- 3 lžíce cukru
- 2 hrsti borůvek (nemusí být, anebo může být jiné ovoce)
Jak peču?
1.
Ořechy opeču nasucho na pánvi. Stačí 2–3 minuty, aby se rozvoněly. Dávám ale velký pozor, abych je nespálila.
2.
Stejně opeču i vločky, těm stačí pár vteřin. Ořechy i vločky nechám chvíli zchladnout.
3.
Rozehřeju si troubu na 175 stupňů.
4.
Vločky i ořechy rozmixuju na hladkou mouku. Drobné kousky ořechů nevadí.
5.
Mixované vločky i ořechy dám do mísy, přisypu mouku, sůl, cukr i prášek do pečiva. Promíchám.
6.
Ke směsi přiklepnu žloutek a změklé máslo. Pomocí konečků prstů vytvořím sypkou drobenku – výsledkem jsou větší a menší hrudky těsta.
7.
Vykapaný tvaroh osladím a důkladně prošlehám s vejci.
8.
Větší polovinu drobenky nasypu do koláčové formy, kterou jsem vyložila pečicím papírem.
9.
Lehce zahladím a naliju tvarohovou náplň, kterou posypu borůvkami. Koláč zakončím zbylou drobenkou.
10.
Peču asi 50–55 minut. Před krájením je potřeba nechat koláč vychladnout, jinak tvarohová náplň vyteče.
Doba přípravy
kolem 25 minut
Pečení
50–55 min při 175 stupních
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm