Vůně rumu a másla je naprosto omamná. Možná bych přidala ještě vanilku. Hned se tak přenesu do kuchyně a zapomenu na všechny strasti. Tenhle beránek je jemně máslový, nulově dusivý a báječně přiopilý, tak směle do něj. A pokud chcete péct berany dva, doporučuji svůj předchozí recept.


Co potřebuju?

  • 50 g rozinek
  • 20 ml rumu 
  • 70 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 3 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 200 g zakysané smetany (já měla se 16 % tuku)
  • 30 g dětské krupičky
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • krupička na vysypání formy + olej ve spreji

Jak peču?

1.
Rozinky namočím do rumu, ideálně 24 hodin před začátkem pečení.

2.
Všechny suroviny si vyndám z lednice alespoň hodinu před pečením. Také si zapnu předhřívat troubu na 170 stupňů.

3.
Vejce společně s cukrem dám do mísy a společně spolu prošlehám – není nutné extra dlouho.

4.
Poté za stálého míchání přilévám zchladlé máslo. Stejným způsobem vyšlehám zakysanou smetanu.

5.
Do našlehané směsi proseju mouku, krupičku, prášek do pečiva i špetku soli. Vmíchám. Výsledné těsto je tekuté, ale ulpívá na stěrce.

6.
Posledním krokem je přimíchání rozinek s veškerým rumem.

7.
Formu na beránka „vymažu“ olejem ve spreji, který vytvoří velmi tenkou vrstvu a díky tomu nemusí být vysoká vrstva krupičky.

8.
Těsto vliju do vymazané a vysypané formy. Lehce zarovnám.

9.
Peču asi 35 minut. Propečenost zkontroluju špejlí. Pokud je suchá, beránek je upečený.

10.
Vyklopím a nechám vychladnout na mřížce. Pocukruju.

Doba přípravy
20 min

Pečení
35 min při 170 stupních

Forma
Já mám tuto. Je dost malá, pokud pečete jako bábovku, anebo ve větší formě, zdvojnásobte množství těsta