Při vymýšlení receptu jsem ani nečekala, že dopadne až tak skvěle. Perník je geniálně jednoduchý na přípravu a chuťově je jednoduše perfektní – vláčný, příjemně sladký i jemně kyselý a samozřejmě krásně voní.

Neříkám, že je dietní, ale určitě se ho nebojím zařadit mezi zdravější sladké recepty.

Co potřebuju?

  • 250 ml kefíru
  • 75 ml rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 50 g medu
  • 35 g ostřejší/kyselejší marmelády (já použila malinovou)
  • 20 g holandského kakaa (2 lžíce)
  • 40 g třtinového cukru
  • 50 g dětské krupičky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 balení koření do perníku (případně 2 lžičky perníkového koření a 1 lžička prášku do pečiva)
  • špetka soli

Dokončení

  • 70 g hořké čokolády (já měla 85% Lindtú
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 120 g marmelády k promazání perníku (stejnou jakou jste dávali do těsta)
  • 2 lžíce kokosu

Jak peču?

1.
Všechny ingredience si vyndám z lednice alespoň půl hodiny před přípravou perníku.

2.
Zapnu si troubu předhřívat na 175 stupňů.

3.
Mokré suroviny společně promíchám – tedy olej, kefír, vejce, med a marmeládu.

4.
Totéž udělám se suchými – mouku, cukr, krupičku, sůl, prášek do perníku a kakao.

5.
Obě časti smíchám, není třeba šlehat, stačí důkladně promíchat.

6.
Přeliju do formy vyložené pečicím papírem.

7.
Peču asi 35 minut. Upečenost vyzkouším zapíchnutím špejle do těsta.

8.
Perník nechám vychladnout na mřížce.

9.
Poté opatrně proříznu na dvě ideálně stejně vysoké části. Spodní část pomažu marmeládou a přiklopím zpět.

10.
Smetanu ohřeju těsně pod bod varu a přeliju jí nalámanou čokoládu. Vymíchám metličkou hladkou polevu, kterou stěrkou anebo lžící ledabyle rozetřu po perníku.

11.
Zasypu kokosem, uvařím si čaj a ukrojím si pořádný kus perníku.

Doba přípravy
10–15 minut

Pečení
30–35 min při 175 stupních (záleží na výšce formy)

Forma
Čtvercová forma o velikosti 20×20 cm

Vyzkoušejte i skvělý ricottový koláč s bílou čokoládou