Něco sladkého je u nás upečeno skoro vždy, i proto se snažím pro dceru vymýšlet zdravější formy sladkostí, kterými ale nepohrdne ani manžel. Občas mé pokusy nejsou úspěšné, většinou pak výtvor nechutná ani jednomu :), ale to není případ těhle muffinů, které zmizely během 2 dnů.

Co potřebuju?

  • 1 menší banán (125 g)
  • 115 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 1 vejce
  • 150 ml kefiru
  • 70 g medu
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 15 g chia semínek
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g rýžové mouky
  • 125 g čerstvých borůvek

Jak peču?

1.
Zapnu si předehřívat troubu na 175 stupňů.

2.
Banán rozmačkám vidličkou a promíchám se všemi tekutými ingrediencemi – zchladlým máslem, kefírem, vejcem a medem.

3.
V další misce kromě borůvek zbylé sypké ingredience – mouku, vločky, chia semínka, sůl a prášek do pečiva.

4.
Nyní smíchám mokrou i suchou část těsta. Není třeba těsto dlouho míchat, naopak muffinům svědčí rychlé promíchání.

5.
Na konec vmíchám ještě borůvky a těsto rovnoměrně rozložím do formy na muffiny, které mám vyložené papírovými košíčky.

6.
Peču asi 30 minut. Propečenost muffinů otestuju špejlí, která musí být po vytažení z těsta suchá.

Doba přípravy
15 minut

Pečení
30 minut na 175 stupňů

Počet
10 menších muffinů