Každý rok na Vánoce peču klasické cukroví – linecké, prachy, rohlíčky… Sem tam vyzkouším nějakou novinku či něco méně tradičního, ale nad klasiku není. Recept na tyhle rohlíčky mám od své tchýně a podle nás jsou absolutně geniální. Klíčem k úspěchu je, kromě dodržení receptu, použití kvalitních surovin a žádných náhražek.
Co potřebuju?
Z uvedeného množství jsou cca 2 velké plechy
- 180 g hladké mouky (já používám špaldovou)
- 120 g změklého másla
- 37 g moučkového cukru
- 75 g jemně mletých ořechů (vizte můj TIP)
- 2 žloutky
- semínka z půlky vanilkového lusku
- vanilkový moučkový cukr na obalování (viz TIP)
Jak peču?
1.
Všechny suroviny si vyndám z lednice alespoň 1 hodinu před přípravou těsta.
2.
Suroviny si odvážím a dám do mísy, vanilkový lusk rozříznu a semínka vyškrábnu a přidám k ostatním surovinám. Použitý lusk vložím do dózy s moučkovým cukrem.
3.
Buď ručně anebo v robotu, kde použiju nástavec typu hák, vypracuju voňavé a nelepivé těsto. Těsto zabalím do fresh fólie a dám jej ideálně přes noc odpočinout do lednice.
4.
Druhý den těsto vyndám a dle nálady tvaruju ručně rohlíčky, které sázím jeden vedle druhého na plech s pečicím papírem.
5.
Záleží na vás, jestli máte rádi rohlíčky spíš větší či menší, zahnuté či rovnější, důležité je zachovávat jednotnou velikost.
6.
Rohlíčky peču v troubě na 165 stupňů kolem 10–12 minut. Musí být jen lehce růžové. Pak je opatrně přendám na mřížku (ideálně je sesunu společně s pečicím papírem). A po chvíli je obaluju v moučkovém vanilkovém cukru.
7.
Uložím je do papírové krabice a dám je odležet na balkón. Rohlíčky dělám cca 3–4 týdny před Vánocemi a patří mezi jedno z prvních cukroví, které peču.
TIP
Jaké ořechy jsou do rohlíčků nejlepší?
Nejvíce mi rohlíčky chutnají z opražených lískových ořechů. Takové ořechy můžete koupit např. v Lidlu anebo si je připravte doma. Lískové ořechy pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 10 minut, pak je přesypte do utěrky, promněte, aby se uvolnily „košilky“, zbytek slupek odstraňte rukou. Oříšky pak pomelte najemno.
Jak si připravit domácí vanilkový cukr?
Téměř bezpracně se dá připravit tak, že použitý vanilkový lusk vždy dáte do dózy s moučkovým cukrem a do pár dní se cukr krásně ovoní. Je to skvělý způsob i jak zužitkovat prázdný lusk, který byste jinak vyhodili.