Vhodné pro děti od 1 roku

Dnes mám pro vás tip na jídlo, které s klidem uvaříte i s dítkem a hlavně, které bude chutnat jak vám, tak i vašemu prckovi.

Co potřebuju?

Omáčka z kořenové zeleniny

  • 350 g mrkve (2 velké mrkve)
  • 300 g celeru (cca polovina menšího celeru)
  • 200 g petržele (2 menší petržele)
  • 1 větší cibule
  • kousek másla
  • pár větviček tymiánu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Špecle

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • půl lžičky soli
  • 50 g másla

Jak vařím?

1.
Veškerou zeleninu si očistím, oloupu a nakrájím na větší kousky (cca 2 cm). Zeleninu přendám na plech anebo do zapékací mísy, přihodím pár větviček tymiánu a plátek másla. Promíchám a dám péct do trouby na 190 stupňů asi na 1 hodinu. Během pečení občas promíchám.

2.
Upečenou zeleninu zaliju smetanou a rozmixuju. Doporučuju přendat buď do klasického mixéru, anebo do vysoké nádoby a pomocí tyčového mixéru rozmixuju. Verzi pro dospělé osolím podle chuti.

3.
Připravím si těsto na špecle. Vejce rozmíchám v mléce, osolím a během přisypávání mouky míchám. Výsledné těsto musí být bez hrudek. Nechám ho 5 minut odpočinout.

4.
Špecle vhazuju do osolené vroucí vody (pro děti v neosolené vodě) buď pomocí lžičky, anebo ideálně po částech nalívám těsto do „špeclátoru“.

5.
Vařím 2 minuty. Uvařené špecle promíchám s máslem, aby se neslepily.

6.
Podávám s omáčkou a případně pár kousky opečené zeleniny.

Doba přípravy
30 minut + čas na pečení zeleniny

Počet porcí
3–4

TIP
Poměr zeleniny je na vás. Víc mrkve a petržele omáčku hodí víc dosladka