Vhodné pro děti od 1 roku
Dnes mám pro vás tip na jídlo, které s klidem uvaříte i s dítkem a hlavně, které bude chutnat jak vám, tak i vašemu prckovi.
Co potřebuju?
Omáčka z kořenové zeleniny
- 350 g mrkve (2 velké mrkve)
- 300 g celeru (cca polovina menšího celeru)
- 200 g petržele (2 menší petržele)
- 1 větší cibule
- kousek másla
- pár větviček tymiánu
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
Špecle
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- půl lžičky soli
- 50 g másla
Jak vařím?
1.
Veškerou zeleninu si očistím, oloupu a nakrájím na větší kousky (cca 2 cm). Zeleninu přendám na plech anebo do zapékací mísy, přihodím pár větviček tymiánu a plátek másla. Promíchám a dám péct do trouby na 190 stupňů asi na 1 hodinu. Během pečení občas promíchám.
2.
Upečenou zeleninu zaliju smetanou a rozmixuju. Doporučuju přendat buď do klasického mixéru, anebo do vysoké nádoby a pomocí tyčového mixéru rozmixuju. Verzi pro dospělé osolím podle chuti.
3.
Připravím si těsto na špecle. Vejce rozmíchám v mléce, osolím a během přisypávání mouky míchám. Výsledné těsto musí být bez hrudek. Nechám ho 5 minut odpočinout.
4.
Špecle vhazuju do osolené vroucí vody (pro děti v neosolené vodě) buď pomocí lžičky, anebo ideálně po částech nalívám těsto do „špeclátoru“.
5.
Vařím 2 minuty. Uvařené špecle promíchám s máslem, aby se neslepily.
6.
Podávám s omáčkou a případně pár kousky opečené zeleniny.
Doba přípravy
30 minut + čas na pečení zeleniny
Počet porcí
3–4
TIP
Poměr zeleniny je na vás. Víc mrkve a petržele omáčku hodí víc dosladka