Vhodné pro děti od 1 roku

Možná vás název pomazánky nenalákal, ale nenechte se zastrašit, je skvělá. Osobně nesnáším dušenou mrkev, ale tuhle pomazánku miluju už spousty let. Běžně ji dělám od oka, ale je mi jasné, že o takový recept nikdo nestojí, proto jsem si dala práci s navážením jednotlivých surovin, abyste si ji mohli uvařit taky. A nebojte si ji nabídnout i svým ratolestem, naší roční dceři moc chutná.

Co potřebuju?

  • 400 g mrkve před očištěním (asi 5 kusů)
  • 10 g másla + lžíce rostlinného oleje
  • 175 g červené čočky
  • 350–400 ml kokosového mléka v plechu (mám ráda značku Coco Sense)
  • 200 ml vody
  • sůl podle chuti
  • chilli podle chuti (pokud děláte dětskou verzi, vynechte)

Jak vařím?

1.
Mrkev si očistím a nastrouhám nahrubo.

2.
Na pánvi si rozehřeju máslo s olejem a vhodím na něj mrkev. Opékám na středním stupni asi 10 minut – mrkev změkne, ale nemá hnědnout.

3.
Přisypu čočku a společně opékám 3 minuty.

4.
Zaliju kokosovým mlékem a vodou. Promíchám a nechám společně vařit asi 15 minut. Veškerá tekutina se vsákne.

5.
Teď záleží na vás, jestli chcete raději hrubší strukturu pomazánky, anebo jemnější. Pokud jemnější, přilijte ještě trochu vody a nechte pár minut navíc vařit. Čočka se zcela rozvaří.

6.
Dochutím solí a případně přiostřím chilli.

7.
Podávám jen tak se zeleninou anebo na skvělém kváskovém chlebu.

Doba přípravy
10 minut

Vaření
15 minut


Připravte si další luštěninovou pomazánku.